Viser arkivet for juli, 2011

Følg med Nordic Techpolitics på bloggen, Facebook, Twitter og Identi.ca

2. september skal Origo og våre samarbeidspartnere organisere konferansen Nordic Techpolitics. Slik kan du få med deg oppdateringer om konferansen.

Vi har tidligere skrevet at påmeldingen til Nordic Techpolitics har startet, nå kan dere lese mer om foredragsholderne som kommer til Oslo og Litteraturhuset 2. september.

  • Følg Nordic Techpolitics på Twitter og Identi.ca (open source versjon av Twitter).
  • Du kan like Nordic Techpolitics på Facebook og få oppdateringer i nyhetsfeeden din.

Ikke minst – husk å melde deg på nå!

En oppklaring om bekreftet navn og nettdebatter

Origo har flere verktøy for å bidra til et godt debattklima. Men de må alltid kombineres med god røkting i kommentarfeltet.

Origo har en funksjonalitet som heter “Bekreftet navn”. Det vil si du kan bekrefte navnet ditt mot Folkeregisteret eller telefonkatalogen. Da viser du andre at du er den du gir deg ut for, og ikke bruker et pseudonym. Les mer om Bekreftet navn her og hvordan du kan bekrefte ditt eget navn om du ønsker.

Den som starter en sone eller en blogg på Origo kan selv bestemme hvilke krav som gjelder for dem som får delta og kommentere på nettsiden; deltakere må være innlogget via

  • Facebook, Twitter, Gmail eller Origo
    eller
  • Må ha Origo-bruker
    eller
  • Origo-brukere med bekreftet navn

Slik ser det ut på Innstillingene på alle soner eller blogger, under Åpenhet:

Les mer om bekreftet navn på Origo

Hvordan sosiale medier hjelper oss i tragedien – Norge 22. juli og USA 11. september

Sosiale medier var uvurderlige kommunikasjonskanaler da den meningsløse tragedien rammet Oslo og Utøya 22. juli. Da terroristene kapret flyene og kræsjet inn i World Trade Center i New York 11. september 2001, var epost og telefon hovedkommunikasjonskanalene. Da bomben smalt i regjeringskvartalet, tvitret hundrevis av mennesker smellet. La oss se på noen av forskjellene.

Foto: Bente Kalsnes

Mye skiller det to terrorangrepene – to svært ulike land, terrorister med ulike agendaer, ti år med teknologiutvikling, bare for å nevne noen av forskjellen. Men det utømmelige kommunikasjonsbehovet var tilstede i begge situasjonene. Takk og lov for at vi har flere kommunikasjonskanaler da Oslo ble rammet av morderisk galskap!

Jeg bodde i Washington da terrorister sendte fly inn i Twin Towers, Pentagon og ei mark i Pennsylvania (som var i retning av Washington). Jeg så mennesker flykte ut av sentrum av Washington, DC i milelange bilkøer, i frykt for at nok et fly var på vei. Jeg kjente den svidde lukten fra Pentagon da jeg og noen venner dro ned i byen på kveldstid, bare for å bli vitne til noe som lignet en krigssone med tanks og væpnet militærpersonell. Men jeg fikk også nye venner på den grusomme dagen mens vi klemte hverandre og prøvde å forstå hvorfor så mange uskyldige mennesker ble angrepet.

Les mer om sosiale medier i tragdien i Norge og i USA

Da Norge gråt sammen

I går fyltes norske byer med hundretusenvis av mennesker med roser og fakler i hendene. Bildene forteller mer enn hundretusen av ord. Hvordan var din markering?

Jeg tar oppfordringen fra Johanne Magnus i Ungkul-bloggen fra Bergen, og deler bilder fra rosehavet i Oslo. Del gjerne dine bilder eller video i kommentarfeltet under.

Få også med dere de flotte bildene til Eirik Helland Urke.

Bildeserie med 15 bilder — bla ved å trykke på pilene

Foto: Bente Kalsnes. Bildene er også delt på Flickr.

Våre varmeste tanker

Ord strekker ikke til i en situasjon som dette. Helst skulle vi gitt klemmer til alle dem som trenger det. Men vi i Origo ønsker likevel å sende våre varmeste tanker til de pårørende og overlevende etter tragedien i Oslo og på Utøya.

Foto: Bente Kalsnes

Vi har lest, sett og lyttet til det meste som har med de grusomme hendelsen i Oslo og på Utøya. Det er umulig å forstå hva som fikk et menneske til å gjøre noe så grotesk. Men det er viktig å forstå hvordan vi som medmennesker og nasjon kan gå videre etter dette.

Origo har jobbet med Arbeiderpartiet over flere år, og i vår startet vi også samarbeidet med AUF. Vi har laget nettløsning MittArbeiderparti, samt de nye nettsiden til AUF i samarbeid med Atle Barcley.

Vi kan ikke få sagt hvor hjerteskjærende det har vært å lese øyevitneskildringer som denne fra Prableen Kaur, nestleder i AUF. Den har vært vist over 700.000 ganger og delt på Facebook 17.400 ganger, og svært mange av kommentatorene er internasjonale lesere.

De som ønsker å kondolere unge AUF’ere som opplevde marerittet på Utøya, til de som ble revet bort i Oslo sentrum og til alle pårørende, kan legge igjen en hilsen i Arbeiderpartiets Minnebok

Midt i sorgen og fortvilelse finner vi likevel håp og trøst i ordene som Jens Stoltenberg har brukt flere ganger denne helgen. Her fra talen han holdt fredag kveld:

Vi må aldri oppgi våre verdier.
Å vise at vårt åpne samfunn består også denne prøven.
At svaret på vold er enda mer demokrati.
Enda mer humanitet.
Men aldri naivitet.
Det skylder vi ofrene og deres pårørende.

Vi i Origo oppfordrer folk fra hele landet til å delta i fakkeltog i kveld for å vise de avdøde den siste ære og for å vise at vi står sammen mot terror. Finn fakkeltog i ditt lokalmiljø her.

Påmeldingen til Nordic Techpolitics har startet

Sett av 2. september! Da trommer vi i gang verdens første Nordic Techpolitics-konferanse på Litteraturhuset.

Sosiale medier, åpne data, lagring i skyen, Wikileaks, hyperraske mobile bredbånd – alt dette er pådrivere i raske endringer av samfunnet. Det påvirker måten vi kommunisere, informerer oss på, foretar valg, hjelper hverandre og tjener penger, bare for å nevne noen samfunnsområder.

Konferansen Nordic Techpolitics handler om hvordan teknologi forandrer politikk og samfunn, og vi plasserer konferansen midt i krysningsfeltet mellom teknologi, politikk og media.

Vi har fått mange spennende navn på plass allerede (Håkon Wium Lie, Birgitta Jonsdottir, Rigmor Aasrud, Mike Klein, Micah Sifry), og flere vil komme etter hvert. Vi vil selvfølgelig også gi dere mer informasjon om foredragsholderne og programmet – men viktigst akkurat nå er at dere holder av datoen og at vi gir dere muligheter til å kjøpe billetter.

”Vi” er i denne sammenheng Origo.no, som i samarbeid med den amerikanske konferansen Personal Democracy Forum i New York, IKT-Norge, Friprog og MediArena drar Nordic Techpolitics i gang. Med støtte fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Personal Democracy Forum er en av de fremste konferansene i verden innen politikk og teknologi, og i tillegg til i Norge, arrangeres PdF også i Barcelona og Chile.

Navnet vi har valgt tilsier at dette ikke bare handler om Norge. Vi ønsker å få til en nordisk samtale om den digitale utviklingen – hva kan de nordiske landene lære av hverandre og hva kan andre land lære av Norden? Derfor er konferansen på engelsk.

Nordic Techpolitics 2. september er også aktuell fordi den foregår 10 dager før kommune- og fylkestingsvalget i Norge og senest i november må danskene avholde Folketingsvalg. Hvordan vil velgerne, mediene, de politiske partiene, kommunikasjonskonsulentene, osv, benytte seg av teknologien? Hvordan vil samspillet online/offline foregå? Det får du vite mer om på Nordic Techpolitics.

Registrer deg allerede nå, og spre gjerne ordet til dem du vet bør få med seg konferansen.

Vil du vite mer om Origo, våre dialogverktøy, og hvordan din organisasjon kan ta Origo i bruk for samhandling, ta en kikk på her.