Viser arkivet for april, 2011

Mobil + tvilling-SIM på iPad

…funker dårlig. Det var kortversjonen. Det er stadig flere som bruker iPad 3G, så forhåpentligvis er dette interessant for andre enn meg.

Her er den litt fyldigere versjonen:

I det siste har jeg opplevd at tiden fra noen ringer meg, til mobilsvar kicker inn, er omlag to sekunder. Første prat med Talkmore kundeservice: Gjør slik for å bestemme hvor mange sekunder telefonen skal ringe før mobilsvar tar over. I mitt tilfelle ble dette:

**61*91509001**30#

…der det siste tallet er antall sekunder. Feedback fra telefonen var tilsynelatende positiv, men problemet var ikke løst: Tiden det tok før mobilsvar slo inn var fortsatt 2 sekunder.

Andre prat med Talkmore avslørte følgende: Når du har tvilling-SIM, blir begge SIMkortene ringt opp samtidig. Ettersom mitt tvilling-SIM står i en iPad med 3G aktivert, og iPaden ikke er istand til å håndtere en innkommende samtale (det er jo en diger telefon, men likevel ikke), oppfattes samtalen som ikke mottatt, og den går dermed rett til mobilsvar.

Løsningen er:

 • Vent til Talkmore tilbyr tvilling-SIM kun for datatrafikk. Fyren på kundeservice antydet to måneder.
 • Velg mellom iPad og iPhone, du kan ikke ha 3G aktivert på begge dersom du ikke vil…
 • …trene deg opp til å bli lynrask til å ta telefonen når den ringer :-)

Da Origo og pisseren fra Løkagrova kom til Silicon Valley

Hva skal til for å skape en “nettsnakkis” i Silicon Valley på 5 minutter? Espen Systad har oppskriften: Origo, en pissehistorie og kartplasseringer.

Lokasjonsbransjen var nylig samlet i California på O’Reilly-konferansen Where 2, altså det siste nye innen ulike nett- og mobilbaserte tjenester kombinert med kartplasseringer. Kollega Espen Systad fra A-pressen var tilstede, og fortalte en annerledes og fengende historie som du kan selv se her:

Les mer…

Våre nye medievaner - hvordan ser dine ut?

Jeg er nysgjerrig på de nye medievanene deres: Leser du nyhetene på do med iPaden på fanget? Foretrekker du å se Trygdekontoret på TV med en laptop på knærne? Fornyet du abonnementet på papiravisa? Hva var den siste app’en du kjøpte? Hører du like mye på radio som før? Jeg deler mine medievaner i bunnen av bloggen.

For alle som er interessert i medievaner, så vet vi at mye er i endring. Slik ser det store bildet ut i Norge:

Kilde: TNS Gallup

Mobilbruken, og særlig smarttelefoner utgjør den største endringen. Altså at vi konsumerer innhold mens vi er på farta eller ligger i sofaen. Det blir ypperlig illustrert av kollega Pål Nedregotten, som nylig delte siste statistikk fra A-pressens mobilmarked

Hovedtendensene i A-pressens mobil-statistikk:

 • Dobling av mobilt medieinnhold på 2 år
 • iPhone/iOS er fremdeles mest brukt smarttelefon, men Googles Android øker mest
 • Android-bruekre har flere sidevisninger pr. brukersesjon
 • Mobil er mest flittig brukt mellom kl 06-07 om morgenen og 22 om kvelden, mens iPad er mest brukt mellom 21-22 på kvelden.
 • Tid pr. brukersesjon er 2m36 sekund i ukedagene vs. 2m44 i helgen
 • Mange flere sidevisninger via app vs. web

Jeg har lenge tenkt på at jeg skulle skrive om våre endrede medievaner, blant annet inspirert av denne fine bloggposten til Martin Aa.

Martin skriver om hvordan han blander de hyperraske mediene med de langsomme mediene. I likhet med svært mange andre, er også mine medievaner på vandring. Her er noen av mine vaner for tiden:

 • Leser Aftenposten (papir), Morgenbladet (papir) + Google Reeder (app) på trikken
 • Hører på radio om morgenen og på ettermiddagen (nyheter, P2)
 • Hører på podcaster når jeg gjør kjedelig husarbeid (min podcastfavoritter)
 • Ser lite på TV, men når jeg først gjør det, har jeg nesten alltid laptop på fanget
 • Overvåker mine favorittemaer via Google Reader, Twitter, Origo og overraskende nok Facebook (flere faglige lenker der i dag enn for 1 år siden)
 • Flipboard for iPad er en av min favoritt-app’er for iPad
 • Leser bøker på papir og Kindle (har ikke testet ut den omdiskuterte Bokskya ennå)
 • Favorittnyhetsbrev: Berkman Center, MediArena, VoxPublica

Hva med deg? Hvordan er dine medievaner i endring? Hva gjør du mer eller mindre av i dag, sammenlignet for 1 år siden?

Hva er åpne data? Se filmen

Lurer du på hva åpne offentlige data er og hvorfor det er viktig, men har ikke fått helt grepet på temaet ennå? Da bør du se denne filmen:

#opendata from Open Knowledge Foundation on Vimeo.

Apropos Open Knowledge Foundation og åpne data, så har Fornyingsdepartementet en gjestbloggpost på engelsk om utkastet til de nye lisensene for offentlige data.

Slik kan en stafett live opp bloggen eller avisen din

Alle vet at det er fett med stafett. Men visste du at en stafett kan fungere godt også utenfor idrettsbanen, eksempelvis som en kamerstafett i en blogg eller avis?

Av Kai Kjeldsen

Det beste eksempelet jeg kjenner til er kamerastafetten som Sjur G. Hasselgård har startet.

Kort fortalt handler den om at et engangskamera blir sendt rundt til dem som ønsker å delta. Hos Sjur har temaet vært fiskefoto ( alt fra “broderi fra sildefiske som et klassisk fangstbilde” som han skriver), og hver deltaker som mottar kameret, kan ta ett bilde hver før de sender det avgårde til neste på lista.

Det kan høres rart og “gammeldags” ut med et engangskamera, men det er nettopp dette samspillet mellom den fysiske dingsen, kameraet som reiser mellom flere ukjente personer, og delingen på nettet, som er litt av magien. Underveis i stafetten forteller nemlig deltakerne om kameraet, hvor det befinner seg og tar bilder både av kameraet og omgivelsene på reisen. Det skaper artige små historier og potensielle virtuelle bånd mellom deltakerne.

Jeg har selv deltatt i Sjurs kamerastafett og syntes stafetten og reportasjene i seg selv var minst like morsom som selve sluttresultatet. Eksempelvis tok engangskameret en tur innom Phuket, Thailand i fiskestafetten, som Marit M forteller om her:

En nye stafett er nå underveis – det er fremdeles mulighet for å melde seg på!

Jeg er helt enig med Sjur om at dette også kan fungere i en en avis, slik han har tipset om i LLAs idebank:

Sjur deler noen ideer for hvordan det kan foregå:

“Noen idéer:
- Kamerastafett med alle partiledere/ordførerkandidater i kommunen.
Knips et bilde som illustrerer den saken du synes er viktigst i neste periode, og forklar hva ditt parti
vil gjøre.
- Leserstafett med temaet undervannsfoto/badebilder el.l. Vantette engangskameraer finnes.
- Vennskapsstafett mellom to byer. Lokalavisene i to byer som f.eks. Bergen/Trondheim,
Fredrikstad/Sarpsborg osv. utveksler kamera. Ev. utveksling med offisielle vennskapsbyer
utenlands.”

Har dere andre ideer om hvordan en kamerastafett kan foregå på nett?

Origo utsatt for DDOS-angrep

Flere har fått med seg at Origo i dag går tregt. Trolig er Origo utsatt for et angrep som gjør at nettsider på våre servere ikke er tilgjengelige, såkalte Distributed Denial of Service.

Mye tyder på at det er hackere som angriper Arbeiderpartiets nettsider i etterkant av vedtaket om datalagringsdirektivet (DLD). Aps nettsamfunnet MittArbeiderparti er hostet hos Origo.

I går kunne vi lese i Dagbladet og VG at Arbeiderpartiets ordinære nettside var under angrep, og i løpet av natten har vi også opplevd unormal trafikk på Origo, noe som tyder på at angrepene også har blitt rettet mot MittArbeiderparti.no, samt den spesifikke nettsiden for landsmøtet.

Vi jobber hardt med å holde nettsidene oppe, men bær med oss dersom du må vente litt ekstra eller innimellom får nedetid.

Flere artikler om angrepene fra Anonymous:
Romerikes Blad
NRK

Vil du vite mer om Origo, våre dialogverktøy, og hvordan din organisasjon kan ta Origo i bruk for samhandling, ta en kikk på her.