Viser arkivet for februar, 2011

Vi endrer Bra-knappen fra privat til offentlig

Er det ikke herlig å få et Bra! for et bilde du har lagt ut, en kommentar du har postet eller et innlegg du har gjort deg flid med? Nå endrer Origo på Bra-knappen slik at alle ser hvem som gir deg bra og hvor mange Bra ulike bidrag får.

Litt av bakgrunnen til dette er at internettkulturen har vent seg til offentlig bra. Da Origo innførte Bra (inspirert fra Underskogs kudos), var tanken at dette skulle være en personlig og litt intim måte å gi folk på internett ett klapp på skuldra – uten å måtte fortelle hele internettverden om det.

Men med årene har vi vent oss til at digitale klapp på skuldra, enten de heter liker, kudos eller digg er offentlige, særlig på grunn av Facebook. Vi har vent oss til at andre ser hva vi liker og motsatt. At det kan påvirke hva vi ”tør” å like offentlig, er ikke tvil om, noe Johan Hallesby hos Making Waves har skrevet godt om i bloggposten I secretly like this

Les mer om offentlig Bra!

Fullt navn eller pseudonym i kommentarfeltet til nettavisene?

En svært interessant debatt dundrer og går i Rana Blad, Avisa Nordland og på Twitter: Bør man kreve fullt navn i nettdebatter?

Dette er en debatt som har eksistert så lenge nettavisene har hatt kommentarfeltet, og den har blitt aktualisert igjen ved at Rana Blads sjefsredaktør, Kirsti Nielsen ønsker å heve debattnivået på nett. Et av tiltakene hun vurderer er å kreve fullt navn på debattantene.

Nielsen sier at “De fleste oppfører seg bra og diskuterer på en ordentlig måte, også de som opptrer under pseudonym. Men enkelte debatter har sporet av og vi opplever også at såkalte forumtroll ødelegger. Det er også en tendens til at debattanter med pseudonymer kommer med til dels harde beskyldninger mot navngitte personer.”

Les mer om fullt navn vs. pseudonym i kommentarfeltet

Den nyttigste karriereveilederen du har sett?

Hva skal du bli når du blir stor? En ny nettside basert på Origo-teknologi kan muligens hjelpe unge elever med det spørsmålet.

Min utdanning er Østfold fylkeskommunes nettside for å gjøre det enklere for elever og studenter å få svar på spørsmål om skole og jobbmuligheter. Vår partner, Atle Barcley har utviklet siden.

Med dette tar Østfold fyllkeskommune karrierveiledning ut på nettet, og elevene trenger ikke å bekymre seg for å rekke de korte åpningstidene til karriereveilederene på skolen.

Veilederne samarbeider med brukerne om å bygge opp en kunnskapsdatabase, og elever kan utdype svar med egne erfaringer og kunnskap. Elevene kan velge om de ønsker å stille spørsmål til veiledere åpent eller anonymt, noe som kan være nyttig. Dessuten kan elevene få varsling på SMS når de har fått svar på et spørsmål. Og som alt i Origo, er det enkelt å dele interessant innhold i andre sosial nettverk som Facebook og Twitter, på epost eller i aviser. Blant spørsmålene som har kommet inn helt i startfasen er:

Les mer om Min Utdanning

Derfor er det digitale Stortinget mer enn nettbrett

Nylig kunne vi lese at SV ønsker å erstatte store “papirlefser” med nettbrett på Stortinget. Heldigvis kommer det enda flere endringer som for alvor gjør Stortinget digitalt.

SVs parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell Solhjell “har bedt Stortingets presidentskap sette i gang arbeid som tar sikte på å gjøre all saksbehandling i Stortinget digital. Han vil gjøre det norske Stortinget til det første digitale parlament i verden.”

Saken er ikke tilgjengelig på VGs nettsider, men vi kan lese deler av den hos SV.

Dette er vel og bra, ikke tvil om det, men dersom man med “det første digitale parlament” primært mener muligheten for å lese sakspapirer på lesebrett, så gjør politikere dette allerede i land som "Tyskland, Italia, Australia, og snart Storbritannia. ":http://www.macstories.net/news/ipads-to-enter-yet-another-parliament-this-time-in-britain/. Det er også mulig Solhjell har flere spennende endringer på trappene.

Men det er en annen varslet endring som gjør Stortinget enda mer digitalt. Og ikke bare for stortingsrepresentantene, men også for oss som sitter utenfor tinget og er interessert i hva som skjer innenfor veggene.

Mens jeg forberedte meg til foredraget jeg skulle holde for Software 2011 (takk for god innspill, folkens, svært nyttig!), oppdaget jeg at det ikke finnes strukturerte data om Stortingsrepresentantene åpent tilgjengelig på Stortingets nettsider.

Vi kan lese til øyet blir vått i utallige dokumenter, ofte PDFer, men det finnes ikke noen RSS-feed eller API (i maskinlesbare form) som gjør at vi kan integrere våre politikeres voteringsdata på andre nettsider.

Vi vet at det finnes tjenester som Drammens Tidendes Buskerudbenken eller Sunnmørspostens Stortingsbenken, levert av selskapet Essens. Men hva med dem som bare er ute etter de strukturerte voteringsdatene, som ikke er interessert i hele pakka Essens leverer?

Da har ikke Stortinget hatt stort å by på.

Men det blir det en endring på nå. Stortinget jobber for øyeblikket med et prosjekt for å tilgjengeliggjøre flere data som de sitter på, forteller nettredaktør Hilde Grefsrud, blant annet:

  • Statistikk fra det nye voteringsanlegget i stortingssalen (voteringsresultatene)
  • Statistikk om saksbehandlingen (antall saker, spørsmål, møter, høringer m.m.)
  • Statistikk om sakene (tema, forslagsstillere m.m.)
  • Statistikk om representantenes aktivitet (antall representantforslag, innlegg m.m.)

Dette vil gjøre at vi får flere muligheter til å følge med på hvordan den enkelte representant stemmer, og ikke minst bedre muligheter til å fremstille disse dataene på andre nettsteder.

Vi gleder oss!

Brød- og Twitter-revolusjonen i Egypt (og en malplassert kommentar i Klassekampen)

I 1989 ble Berlinmuren revet ned. I 1991 gikk Sovjetunionen i oppløsning. I 2011 måtte minst to diktatorer krype ned fra tronen i Nord-Afrika og Midt-Østen.

Fra den egyptiske borgerjournalisten Gigi Ibrahim

Den siste setningen er ennå ikke bekreftet. Men det som skjer i Egypt og nylig i Tunisia er revolusjonerende. Hvor store og omfattende samfunnsendringene blir i Midt-Østen, vet vi ennå ikke, egypterne står midt i sin egen revolusjon. Men demonstrasjonene den siste uken i Egypt har vært krystallklare uttrykk for folkets misnøye med diktatoren Hosni Mubarak, på tvers av ulike religioner – Mubarak må gå av!

Les mer om revolusjonen i Egypt

Ole "Lukkøye" Klemetsen forklarer Origo-kalenderen

Denne videoen må du få med deg – bokseren Ole Klemetsen har blitt en kløpper på å legge inn arrangement i Origo-kalenderen i Rogalands Avis.

Foto fra videoen til Rogalands Avis

Rogalands Avis har laget en morsom introduksjonsvideo med Ole Klemetsen for hvordan man skal legge inn arrangement i lokalsonen Siddisland, som er basert på Origo-teknologi.

“Kor skriv du inn henne? På den greia her!” Bare følg Klemetsens instruksjoner:

Leseliste - åpne data og datastøttet journalistikk

To svært nyttige nettsteder for folk som er interessert i åpne data og datastøttet journalistikk.

Data-ABC. CC: by-nc-sa. Laget av Ton Zijlstra og James Burke, via Vox Publica.

Jeg skal holde et innlegg på konferansen Software 2011 i regi av Dataforeningen i neste uke, tittelen for innlegget er “Hvorfor åpne data er viktig for demokrati og journalistikk”.

Under forberedelsen har jeg endelig fått anledning til å lese gjennom Veilederen for viderebruk av offentlig data. som er skrevet på oppdrag for Fornyingdepartementet. Veilederen ligger ute som et wikidokument, og dersom du har innspill, kan du skrive dem rett inn i wikiboka. Anne Aaby, Anders Waage Nilsen, Anders Brenna og Pia Virmalainen Jøsendal har skrevet utkastet til veilederen.

Les mer om åpne data og datastøttet journalistikk

Vil du vite mer om Origo, våre dialogverktøy, og hvordan din organisasjon kan ta Origo i bruk for samhandling, ta en kikk på her.