Viser arkivet for desember, 2011

God jul og godt nyttår fra oss i Origo

Takk for at dere har vært med på å gjøre 2011 til slikt et innholdsrikt år.
Takk for at dere har bidratt med innhold, kommentarer, bilder eller delt lenker på Origo.
Takk for at dere har vært med på å spre godt innhold i andre kanaler.

Vi ser frem til 2012 og de spennende mulighetene det nye året gir oss.

Her er en liten godtepose med våre digitale favoritter fra 2011, del gjerne dine favoritter i kommentarfeltet.

Dersom du ikke allerede er med, bli med i Operasjon Julegave neste år. Her får du mulighet til å sende og motta julegaver fra noen på internett.

Hold av 8. oktober 2012 til konferansen Nordic Techpolitics.

Her er noen julefavoritter blant bildene som brukere har delt på Origo:

Snart jul i blåfjell. Foto: Kari Valberg

Eldre reklamebilder, julen 1949. Foto: Kjell Johan Gottlieb Hilt

Berlin Winterfreude. Foto: Christian Flaaten

Fortsatt god jul. Foto: Reidar Nybakke

Hvit jul på Torgallmenningen. Foto: Robin Strand

Digital favoritter fra 2011 - vi deler våre, hva er dine?

2011 går mot slutten. Noen av oss i Origo har plukket ut våre digitale favoritter fra det siste året. Del dine favoritter med oss i kommentarfeltet.

GitHub
2011 har vært et turbulent år – særlig politisk og økonomisk. Finanskrisen har slått røtter, særlig i Europa, og den arabiske våren har rullet inn over Tunisia, Egypt og Libya, men også Syria, Jemen, Bahrain, og til dels Russland.

Occupy Wall Street har blitt en global bevegelse, men ennå er det uklart hva som kommer ut av engasjementet, annet enn et krav om endring av den internasjonale bankvesenet.

Foto: VisitOslo, Flickr, CC BY 2.0

2011 er også det året da vi i Norge ble rammet av den verste massedrapet siden 2. verdenskrig 22. Juli, da Anders Behring Brevik drepte 77 mennesker i Regjeringskvartalet og på Utøya. Og naturlig nok har hele høsten vært preget av de grusomme hendelsene 22. juli, hvordan noe slikt kunne skje og hva vi kan gjøre for å forhindre det fra å skje igjen.

Men innimellom har vi holdt på med uskyldige, hverdagslige ting, som å oppdage en ny blogg, teste nye app’er og dele en snål video med venner.

Her er noen av favorittene vi som lager Origo har fått i løpet av 2011, og vi vil svært gjerne høre hva som har blitt dine favoritter i 2011 innen ”kategoriene”. Del dem gjerne på i kommentarfeltet her eller på din nettside, og be folk sende stafettpinnen videre. Om du ikke har en favoritt innen hver ”kategori”, dropp den, og fyll ut de som er viktige for deg. Dersom du skriver om favorittene på din egen nettside, er det flott om du tipser oss om lenken.

KATEGORIENE:

  • Dings
  • Ny nettjeneste
  • Nyhetsnettsted
  • Blogg
  • Kommentartråd
  • App
  • Sang
  • Video
  • Bok
  • LOLcat
Les mer om våre digitale favoritter

Bugfix av samfunnet - noen ideer vi har delt de siste ukene

De siste ukene har folk fra Origo deltatt på Open Data Hackaton og Fornyingsdepartementets Idéstafett. Her er ideene vi delte.

OPEN DATA HACKATON

Even Westvang (og jeg) var på Hackaton arrangert av Difi. Det kom inn mange ideer og prosjekt (les alle i wiki’en) og her har Even beskrevet ideen han jobbet med, ”Greier vi eier”:

[Bilde 1998831 finnes ikke eller har blitt slettet]

Even Westvang ble intervjuet om åpne data av Aftenposten. Artikkelen er ikke på nett.

Les mer…

Når en bloggpost blir en kioskvelter

Det er alltid fascinerende å se når en bloggpost treffer tidsånden – Zeitgeist. Teksten ”I natt var jeg en voldtektsmann” traff oss midt i magen. Når har den fått sin egen YouTube-video.

Daniel Flathagens blogg
I natt var jeg en voldtektsmann har blitt vist 170.000 ganger. Den har blitt likt og delt over 27.000 ganger på Facebook og den har 59 leseverdige kommentarer. Daniel Flathagen er forfatter av teksten som er publisert i >140 på Origo.

Twitter-profilen hans kan vi lese at Flathagen er vara i styret til Framtiden i våre hender og medlem i Kommunikasjonsforeningen i Trøndelag. Jepp, han er god på kommunikasjon!

Nå har noen studenter blitt så inspirert av teksten at de har laget en video de har delt på YouTube:

Kort fortalt handler teksten om at ”Økt frykt er også økt mistenkeliggjøring. Heller ikke menn kan gå alene hjem fra byen”, som Flathagen skriver innledningsvis, før han beskriver en ubehagelig tur hjem fra byen i Trondheim.

”Jeg fordømmer dere, voldtektsmenn, som har gjort hjemturen utrivelig for oss alle.”

Bloggposten skrev Flathagen mens frykten for overfall og overfallsvoldtekter var på sitt høyeste i Norge i november. Og reaksjonene lot ikke vente på seg, her er en av leserkommentarene:
“Så utrolig flott skrevet, og så så godt å lese at vi har fantastiske gode menn der ute som kjenner sitt ansvar!! Har også tatt meg den friheten å dele dette på Facebook, og jeg håper mange leser dette. Kanskje skjer det en endring i samfunnet og vi får en stopp på de siste dagers hendelser!”

Bloggposten er en av de mest delte i Origos historie.

Prableen Kaurs blogg

Et annet av de mest leste bidragene kom også i høst, fra nok en ung skribent, Prableen Kaur. Dagen etter de grusomme hendelsene 22. juli , skrev hun om hvordan hun spilte død i en time for å unnslippe gjerningsmannens kuler på Utøya. Kaur er 18 år gammel og ble i høst valgt inn som bystyremedlem for Arbeiderpartiet i Oslo. Innlegget Helvete på Utøya har blitt vist 900.000 ganger, og delt mer enn 60.000 ganger på Facebook, samt 1700 ganger på Twitter.

Vi vet at folk bruker utrolig mye tid på LOLcats og baby ugler på internett, men innimellom er det godt å se at seriøst innhold også får god spredning.

Sosiale medier i politikken - dette har Arbeiderpartiet lært

Sintef har skrevet en spennende rapport om politisk deltakelse på Arbeiderpartiets plattform Mitt Arbeidparti (utviklet av Origo). Forventninger hos velgerne har flyttet seg fra ”rett til å delta til rett til å påvirke”. En idé i rapporten kan ta brukernes forventninger ett skritt nærmere realisering.

Bloggen Grasrotpartiet, en del av MittArbeiderparti.

Det er ikke lenger nok å kunne kommentere på nettsiden til et politisk parti. Sosiale medier har gjort at deltakerne eller velgerne også ønsker å drive politisk påvirkning via nettet.

Det kommer frem i en rapport som Sintef-forskerne Marika Lüders, Asbjørn Følstad og Espen Waldal har skrevet i rapporten ”Expectations and experience with MyLabourParty: From Right to know to right to participate” som skal publiseres i tidsskriftet Journal of Computer-Mediated Communication.

Fra Jens Stoltenbergs Facebook-side

Les mer…

Origo i andre kanaler – hva bør vi dele og filtrere?

Vi ønsker å gjøre noen endringer i måten vi bruker Facebook og Twitter for å spre innhold fra Origo, og vil gjerne ha innspill fra dere.

Information overload Foto: Paul Russell, Flickr, CC BY-NC 2.0

Vi som jobber med Origo ønsker å løfte frem de interessante, rare, morsomme, ettertenksomme, smarte bidragene i enda større grad i andre kanaler, og da tenker vi særlig på Facebook og Twitter. Vi ønsker å bruke ulike sosiale medier til å spre ”gullet” vi finner her på Origo – med andre ord gjøre en filtreringsjobb for dere (les mer om hvorfor "”curation” er viktig for journalistikkens fremtid)

Les mer…

Vil du vite mer om Origo, våre dialogverktøy, og hvordan din organisasjon kan ta Origo i bruk for samhandling, ta en kikk på her.