Visuell magi - når Even tryller data om til bilder

Offentlige institusjoner har i flere år klødd seg i hodet over hvordan de skal bruke sosiale medier. Kanskje de kan få minst like stor nytte av å visualisere dataene de sitter på? Kollega Even Westvang skal fortelle om sine datavisualiseringsprosjekt på Litteraturhuset 22. mars.

Les om Kommunikasjonsforeningens frokostmøte her.

Offentlige data presentert på den riktige måten, kan avdekke mønster i samfunnsutviklingen som vi ikke klarer å se på andre måter.

Et av de mest klassiske datavisualiseringsprosjektene er dette kartet over Napoleon Bonapartes fremmarsj og uttrekning fra Russland i 1812 av Charles Minard

Oversikten viser størrelsen på styrkene under invasjonen, når og hvor soldatene døde, hvordan hæren delte seg og temperaturen (- 30 grader på ett tidpunkt).

“It defies the pen of the historian in its brutal eloquence” sa den franske forskeren Étienne-Jules Marey. Slike visuelle fremstillinger gjør ord overflødige.

Et annet flott historisk eksempel er sykepleier og statistiker Florence Nightingale som laget en fremstilling av dødsårsakene til soldatene under Krimkrigen (1845-1856).

De røde feltene viser dødsfall fra skader, de blå feltene viser dødsfall fra infeksjoner og smittsomme sykdommer på sykehusene. Nightingale brukte statistikken som dokumentasjon for å kreve omfattende hygiene-reformer i alle de britiske sykehusene.

Even Westvang har lagt visualiseringer av data fra skattelistene, Utdanningsdirektoratet og Plan- og bygningsetaten, for å nevne noen. Ta turen til frokostmøtet på Litteraturhuset 22. mars for å se, lære og bli inspirert!

Vist 10755 ganger. Følges av 1 person.