Digital favoritter fra 2011 - vi deler våre, hva er dine?

2011 går mot slutten. Noen av oss i Origo har plukket ut våre digitale favoritter fra det siste året. Del dine favoritter med oss i kommentarfeltet.

GitHub
2011 har vært et turbulent år – særlig politisk og økonomisk. Finanskrisen har slått røtter, særlig i Europa, og den arabiske våren har rullet inn over Tunisia, Egypt og Libya, men også Syria, Jemen, Bahrain, og til dels Russland.

Occupy Wall Street har blitt en global bevegelse, men ennå er det uklart hva som kommer ut av engasjementet, annet enn et krav om endring av den internasjonale bankvesenet.

Foto: VisitOslo, Flickr, CC BY 2.0

2011 er også det året da vi i Norge ble rammet av den verste massedrapet siden 2. verdenskrig 22. Juli, da Anders Behring Brevik drepte 77 mennesker i Regjeringskvartalet og på Utøya. Og naturlig nok har hele høsten vært preget av de grusomme hendelsene 22. juli, hvordan noe slikt kunne skje og hva vi kan gjøre for å forhindre det fra å skje igjen.

Men innimellom har vi holdt på med uskyldige, hverdagslige ting, som å oppdage en ny blogg, teste nye app’er og dele en snål video med venner.

Her er noen av favorittene vi som lager Origo har fått i løpet av 2011, og vi vil svært gjerne høre hva som har blitt dine favoritter i 2011 innen ”kategoriene”. Del dem gjerne på i kommentarfeltet her eller på din nettside, og be folk sende stafettpinnen videre. Om du ikke har en favoritt innen hver ”kategori”, dropp den, og fyll ut de som er viktige for deg. Dersom du skriver om favorittene på din egen nettside, er det flott om du tipser oss om lenken.

KATEGORIENE:

 • Dings
 • Ny nettjeneste
 • Nyhetsnettsted
 • Blogg
 • Kommentartråd
 • App
 • Sang
 • Video
 • Bok
 • LOLcat

KATRINA OWEN, UTVIKLER:

VIDEO: Alle screencastene til Destroy All Software. Det handler stort sett om automatisk testing og refaktorisering, med litt ekstra snadder. Per Kristian Nordnes (Origo-kollega) omtalte videoen som “Rails Porn”.
Annet:

Søstera mi fikk barn i år, og har sendt over alle mulige filosofiske ting. Denne videon fant jeg på en blog som snakker mye om å ikke være helikopterforelder (altså ikke overbeskytte). Det er helt herlig å se en unge som får lov til å jobbe litt med noe vanskelig på egen hånd.

APP (iPhone):The Heist: Superfine puslespill. Det som er dust er:

 • Spion/agent/blondinnen prøver å ha en russisk aksent, og som de aller fleste amerikanere. AAAAAaaaargh.
 • Istedet for at du bare får opp safen og ser en fin tegning av en juvel eller dings, så får du en ordentlig premie… som er ordentlig dritt. Et eller annet online spill av et eller annet ukjent firma.
 • Når du har vunnet kan du ikke slå en “reset”, så da er safen knekt og fæl i evig tid, og viser det føkkings spillet som du vant.

NETTSIDE: Github har absolutt vært årets nettside for min del.

BOK: I år har jeg hatt enormt stor glede av Refactoring, ruby edition
En annen favoritt: Ready Player One

BLOGG: Favorittbloggen min i år er Hyperbole and a Half
The Alot is Better Than You at Everything
The God of Cake
(Ikke glem å scrolle helt ned for å se copyright greia hennes).

ERIK GRINAKER, DRIFTSANSVARLIG

BLOGG: Starts With a Bang
Kjempebra blogg om aktuell fysikk, skrevet av en astrofysiker. Relativt lettlest og underholdende uten å dumme ned innholdet. En nylig post jeg likte godt er debunkingen hans av Andrea Rossis eCat ‘cold fusion reactor’.

VIDEO: Thorium Remix 2009 – LFTR in 16 Minutes

Riktignok litt gammel, men lett den mest interessante videoen jeg kom over i 2011. En rask innføring i Liquid Fluoride Thorium Reactors, en alternativ thorium-basert fisjonsreaktor som unngår de fleste problemene ved tradisjonelle uranreaktorer.

BOK: The Big Short: Inside the Doomsday Machine Michael Lewis
Velskrevet bok om finanskrisen, med spesiell fokus på et knippe personer som forutså subprime-krisen før den inntraff, og gjorde gode penger på det.

SANG: Truth – Insanity
Proper, old-school dubstep – dessverre ikke utgitt på noe label ennå, men finnes på en del dubstep mixtapes som f. eks. Big Up Podcast 45: Truth – Face the Truth Mix

DINGS: Apple iPad 2
Nærmest en klisjè, men dette er definitivt den dingsen jeg har hatt mest glede av i 2011 – spesielt pga. Kindle og Instapaper, og i motsetning til iPad 1 er den såpass lett og komfortabel å holde at den blir en reell erstatning for bøker.

APP: Battleheart
Et helt ypperlig lite action-orientert “rollespill”, utrolig vanskelig å legge fra seg.

NYHETSNETTSTED: BBC News
Gode gamle BBC er en av de få mainstream nyhetsorganisasjonene som fortsatt fremstår som noenlunde seriøs og respektabel, og har god dekning fra hele verden, selv om budsjettkuttene de siste årene har svekket kvaliteten noe.

CHRISTIAN FLAATHEN, ADMINISTRASJON:

VIDEO: Brene Brown TEDtalk on The Power of Vulnerability

SANG: Mastodon – The Sparrow

APP: ArcMediaPro (Android)

NETTSIDE OG NY NETTJENESTE: Erklærer meg selv inhabil.

NYHETSNETTSTED: Aftenposten (ansiktsløftning = heia)

BOK: The Art of Photography

LOLcat:

SIMEN SVALE SKOGSRUD, GRUNDER:

BLOGG: Ikke en ny blogg, men en som har gitt mye glede i 2011 er Geoff Manaughs blogg om arkitektur, design og filosofi BLDGBLOG. Ekstra morsomt i det siste har bl.a. vært en titt på en robotsverm som bygger konstruksjoner av mursten.

VIDEO: Internett er på mange måter avsluttet i og med denne:

SANG: Jeg oppdaget artisten Ben Howard og den finfine låta The Wolves i forbindelse med denne imponerende sykkeltriksfilmen:

Takk skal du ha, internet.

APP: Min favoritt bloggleser på iPhone, Reeder, kom til Mac i år, så min verden er komplett.

NETTSIDE: Samarbeidsverktøyene og kvaliteten på koden som deles på software-utviklernes Myspace, Github.com fortsetter å fascinere. Jeg tror det er verdens beste internettside.

NYHETSNETTSIDE: Twitter vant både den arabiske våren og 22. juli for min del. En spesiell takk til @SultanAlQassemi
Mens Twitter har slått alt når det gjelder å levere engasjement og aktualitet, har NPR (amerikanske National Public Radio) sine podcasts er definitivt den nyhetstjenesten som har gitt meg mest innsikt. Hadde jeg bare brukt Aftenposten hadde jeg fremdeles ikke skjønt en dritt av finanskrisen, men takk og pris har jeg hatt Planet Money til å levere jevnlig innsikt. Artig for nordmenn var episoden om hvordan Norge i sin tid håndterte å bli en oljenasjon og hva vi kan ha å lære Libya: Norway Has Advice for Libya

BOK: Det kom to herlige bøker spesielt skrevet for akkurat meg, en nerd med sine formative år mellom 80- og 90-tallet. Ernest Clines Ready Player One er en herlig oppdatert cyberspace opera skamløst bygget opp rundt referanser til nerdepopulærkulturelle fenomener fra 80-tallet.

Max Barrys Machine Man er en flott fortelling om en ingeniør som mister et ben i en arbeidsulykke. Skuffet over protesene som er tilgjengelige på markedet konstruerer han seg et helt nytt topp moderne ben. Resultatet er utmerket, og nå irriterer han seg bare over at han fremdeles må bruke det andre, gammeldagse naturlige benet sitt. Ingeniøren tar den drastiske og rasjonelle avgjørelsen og begynner arbeidet med å oppgradere seg selv. Gøy! Og jeg som trodde sci-fi døde i 1984.

I jula skal jeg lese Ready Player One en gang til som lydbok, siden jeg hører at Wil Wheaton har gjort en kjempejobb.

DINGS: Sony NEX-5, et kamera som tar sjokkerende gode bilder til en latterlig pris og ved hjelp av adaptere kan bruke det meste av god, velprøvd optikk helt tilbake fra sekstitallet. Den første tingen jeg har ønsket meg på årevis som ikke har en eple-logo på ryggen.

KAARE ØYSTEIN TRÆDAL, PROSJEKTLEDER:

SANG OG VIDEO: I år har jeg funnet litt tilbake til noen fantastiske sangere som bare får hårene på låra til å reise seg i ren skjær glede (“lårfrost” for de som ikke har opplevd det…) Danielle De Niese er en ung ny stjerne på opera-himmelen. Sjekk ut denne hvor hun kliner til med
Handel: Giulio Cesare / Act 3 – Da tempeste il legno infranto så dro jeg på hytta med pappa, spratt en gammel cognac og ga ham ipad´en med utfordring om å finne ei bedre dame enn Danielle. Han tenkte ikke lenge før han slo til med Ceilia Bartoli og denne:

Sjekk ansiktet hennes når hun synger…jeg får lårfrost bare jeg tenker på navnet hennes. Hun ble lagd for sang.

SANG: Familiens tilskudd på norsk (og snart internasjonal…) punkrock-himmel: Honningbarna. Nå er de nominert til årets nykommer og årets beste rock-band. Jeg kan by på God jul Jesus fra dem:)
APP: Jeg må velge to:
GoodReader for iPad – jeg synger jo i kor og de aller fleste sangerne har byttet ut noter med iPad. Problemet har vært å finne en app som håndterer notene på en enkel og “kor-vennlig” måte. GoodReader er verdt hver krone den koster (35,-). Den henter dokumenter fra nettsider, synker evt med notebibliotek om du har det, enkel å sortere i mapper, super notasjonsfunksjonalitet og mye mer.

Bambuser for iPhone – foreløpig litt crappy streaming-kvalitet, men denne appen tror jeg kommer til å bli farlig god etterhvert. Selv bruker jeg den ofte for å la besteforeldre ta del i ulike happenings i barnebarnas liv. Slå på, klikk rec, del på sms og vips er vi sammen live. Lillebror og Honningbarna forsøkte å streame sin siste konsert i Tyskland via denne – de hadde over 500 følgere live på den første sangen:)…helt til nettet streika. Men denne tror jeg på!

DINGS: Enig med Erik – vanskelig å velge noe annet enn iPad 2. Jeg valgte, ulikt de fleste andre Apple-freaks, å vente med å kjøpe iPad til nummer 2 kom. Det var f…en meg verdt ventetida! Problemet mitt er å få brukt den når jeg har fri…da er det nemlig et par andre i huset som bruker den flittig. Vi som jobber med å lage løsninger for nett i Norge har jo ikke annet valg enn å få alt vi lager til å fungere på iPad. Kundene våre bruker det til alt.

Jeg bare MÅ trekke frem en gammel slager i tillegg: nuppemaskinen. Nå som smørmangelen og finanskrisa er i ferd med å knekke oss, er det digg å kunne ta frem nuppefjerneren og gjøre gamle gensere som nye. Til og med sofaen ser ny ut her nå:)

BOK: I år vil jeg takke min helt spesielt fantastiske kollega Katrina for bokopplevelsen. Hun har åpnet opp et nytt univers for meg med ulike artikler og bøker om programmering, metode og prosess. Denne klarte jeg nesten ikke legge fra meg og den har har allerede hatt stor innflytelse på deler av vårt arbeid. Det er så mye bra i bokhylla vår på Dropbox at jeg har lesestoff for lang tid fremover. Katrina har vært hensynsfull nok til å lage en egen kategori “code free zone” for oss som ikke koder. Hadde Katrina vært en dings, ville hun vært min favoritt-dings i år.

NETTSIDE: Uten tvil GitHub. Absolutt en nettside for flere enn utviklere. Hvorfor er ikke GitHub også prosjektstyring og timeføring? (…jeg tror jeg vet svaret, men det er lov å drømme:)

NY NETTJENESTE: Er det lov å si Google? Den er jo “ny” i år. Jeg er bare mer og mer imponert over hvordan de har byttet drakt på tjenesten uten å få oss brukere sure og tverre. Jeg digger dem. Google apps for domains og Cloud Connect er noe jeg gleder meg til å jobbe med i 2012 og jeg håper og tror at norske organisasjoner og bedrifter tør ta det i bruk. Sharepoint fortjener en seig og pinefull død.

BLOGG: Jeg leser ikke blogger. Ikke fordi jeg ikke vil, men fordi jeg ikke finner frem til gullet selv. Jeg er gammal og newbie her. Plukker opp goodies nå fra kolleger og har som nyttårsforsett å lese dem.

NYHETSNETTSTED: Twitter er nevnt og er en soleklar vinner for meg også. Jeg er en relativt ny og uerfaren bruker, men hendelsene 22.07 og revolusjonene i arabiske land igangsatte endringer som påvirker en hel verden blant annet med bruk av Twitter. Det svinger det av!

KOMMENTARTRÅD: Jeg har en tråd fra sangkoret guldbergs.no som er så bra at den er klippet ut for å skrives inn i krøniken til 100-års jubileet vårt. Den er rimelig intern og gjengis ikke her, men den innholder blant annet en samtale i samtalen hvor en og samme person kommenterer seg selv via sitt alter ego. Helt ubetalelig morsomt vrøvl. Ellers er denne vanskelig å slå (minneboka til AUF).

BENTE KALSNES, KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER:

BLOGG: Nieman Labs – lab’en som forsker på journalistikkens digitale fremtid.
Newsosaur – skarpt, amerikansk blikk på endringene i mediebransjen
Voxpublica – norske blikk på de samme endringene

Noen utvalgte bloggposter fra norske stemmer:
Hjemme hos… – Making Waves
Voksenliv? Nei takk. – Ungkul
I natt var jeg voldtektsmann – >140
Kjære ROSABLOGGER. Ja, du i outfiten – Inspirato

VIDEO:

Det enkle er det beste. Genial bruk av en plastflaske.

SANG:

Florence and the machine er dansbare

APP: Instapaper (alt det spennende jeg skal lese når jeg sitter på t-banen)
Bambuser (live broadcast via mobil, uten å måtte laste opp på Vimeo/YouTube først)
Obama and me (fint å kunne ta bilde av Obama)
Wordfeud (er en real tidstyv, men finfin liten tjeneste)
Spotify (musikk til alle livets begivenheter)
Postsecret (se hemmelighetene som folk deler eller del dine egne – anonymt)

NY NETTJENESTE: Storify (gir oss nyttige verktøy til å hente inn innhold fra ulike sosiale medier, og sy det sammen til en historie)
Fiks Gata Mi (rapporter om problemer i ditt nabolag, mer av den slags tjenester i Norge!)

NYHETSNETTSTED: Twitter, Al Jazeera, Freakonomics (podcast), Guardian

KOMMENTARTRÅD: Denne norske kommentartråden om Jeff Jarvis vs. Evgeny Morozov

BOK: Steve Jobs – Walter Isaacson (synes ikke boka er spesielt godt skrevet, men historien om Jobs liv er fascinerende og inspirerende).
Origins of Political Order – Francis Fukuyama (”Back to the roots” i sammenlignende politikk).
Roma – Simen Ekern (Simen tar oss med inn i Romas mørke gater)

DINGS: iPhone 4S – Livet før smartphone er nesten umulig å tenke seg. Denne lille maskinen er utrolig nyttig.
Kindle (fremdeles.) Jeg har en ”gammel” 2. generasjon Kindle, og gleder meg til å kunne teste ut en av de ny modellene, men denne gjør fremdeles susen.

LOLcat:

ALEXANDER STAUBO, UTVIKLER

APP: The New Yorkers iPad-app er en flott, praktisk designet app for et fantastisk magasin.

VIDEO: Den internasjonale romstasjonen filmer nordlys, byer og vær i en fantastisk “time lapse” filmet over mange dager.

Earth | Time Lapse View from Space, Fly Over | NASA, ISS from Michael König on Vimeo.


Tett etterfulgt av Hund blir redd av Julia Roberts og verdens beste måte å ødelegge et bryllup.

NETTSIDE/NYHETSNETTSTED: Reddit samler Internettets beste og verste. Arvtageren etter Slashdot, Digg og StumbleUpon har tatt over verden i å være først ute både med verdensnyheter og den nyeste dumme kattavideoen.

BLOGG (kategori tøys): Women struggling to drink water og Women laughing alone with salad troner høyt.
BLOGG (kategori seriøst): In Focus i The Atlantic er en bildeblogg kuratert av den tidligere redaktøren for Boston Globes kjente The Big Picture, og opprettholder forgjengerens høye kvalitet.

TEGNESERIESTRIPE: Boohootube

OK – hva er dine digitale favoritter fra 2011?

Vist 1968 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Jeg har kommet over to fotoblogger de siste dagene som jeg må ta med her:

Kim Jong-il looking at thing (og for ikke å glemme junior som kikker på ting)

og Street Art Utopia med 106 of the most beloved Street Art Photos – Year 2011

Hipp hurra for STORE NORSK LEKSIKON !! Her får du vite hvem som har skrevet artiklene og hvem som har ansvaret for fagområdet de tilhører. Norsk biografisk leksikon og medisinsk leksikon er innbefattet. Jeg betalte i sin tid over ti tusen for papirutgaven i skinnbind. Nå har nettleksikonet blitt gratis. Det er fantastisk!. Svenskene og britene kan misunne oss. Deres nasjonalencyclopedier viser bare littegrann om oppslagsordene, resten må man være abonnent og betale for å få tilgang til. Store Norske holdt på å gå dukken. Det ville vært stor skam men heldigvis ble hundreåringen reddet og lever og blomstrer digitalt. Store Norske Leksikon kommer snart i ny ‘drakt’, betaversjonen ligger allerede på nett.