Når en bloggpost blir en kioskvelter

Det er alltid fascinerende å se når en bloggpost treffer tidsånden – Zeitgeist. Teksten ”I natt var jeg en voldtektsmann” traff oss midt i magen. Når har den fått sin egen YouTube-video.

Daniel Flathagens blogg
I natt var jeg en voldtektsmann har blitt vist 170.000 ganger. Den har blitt likt og delt over 27.000 ganger på Facebook og den har 59 leseverdige kommentarer. Daniel Flathagen er forfatter av teksten som er publisert i >140 på Origo.

Twitter-profilen hans kan vi lese at Flathagen er vara i styret til Framtiden i våre hender og medlem i Kommunikasjonsforeningen i Trøndelag. Jepp, han er god på kommunikasjon!

Nå har noen studenter blitt så inspirert av teksten at de har laget en video de har delt på YouTube:

Kort fortalt handler teksten om at ”Økt frykt er også økt mistenkeliggjøring. Heller ikke menn kan gå alene hjem fra byen”, som Flathagen skriver innledningsvis, før han beskriver en ubehagelig tur hjem fra byen i Trondheim.

”Jeg fordømmer dere, voldtektsmenn, som har gjort hjemturen utrivelig for oss alle.”

Bloggposten skrev Flathagen mens frykten for overfall og overfallsvoldtekter var på sitt høyeste i Norge i november. Og reaksjonene lot ikke vente på seg, her er en av leserkommentarene:
“Så utrolig flott skrevet, og så så godt å lese at vi har fantastiske gode menn der ute som kjenner sitt ansvar!! Har også tatt meg den friheten å dele dette på Facebook, og jeg håper mange leser dette. Kanskje skjer det en endring i samfunnet og vi får en stopp på de siste dagers hendelser!”

Bloggposten er en av de mest delte i Origos historie.

Prableen Kaurs blogg

Et annet av de mest leste bidragene kom også i høst, fra nok en ung skribent, Prableen Kaur. Dagen etter de grusomme hendelsene 22. juli , skrev hun om hvordan hun spilte død i en time for å unnslippe gjerningsmannens kuler på Utøya. Kaur er 18 år gammel og ble i høst valgt inn som bystyremedlem for Arbeiderpartiet i Oslo. Innlegget Helvete på Utøya har blitt vist 900.000 ganger, og delt mer enn 60.000 ganger på Facebook, samt 1700 ganger på Twitter.

Vi vet at folk bruker utrolig mye tid på LOLcats og baby ugler på internett, men innimellom er det godt å se at seriøst innhold også får god spredning.

Vist 813 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Det er utrolig bra!

Stor stas at det er blitt laget video til teksten, det gjør at budskapet kan nå ut til enda flere og kanskje gi det lengre liv.

Jeg synes det har vært mange fruktbare debatter og innlegg etter denne bloggposten til Daniel, det er bra at det ikke stopper med innlegget. Vi trenger å få fram en annen side av debatten enn den som vanligvis kommer fram. Det blir lettere å relatere seg til temaet da.

En helt annen sak: Jeg har alltid lurt på hvorrfor noen bloggposter/artikler blir mye delt og andre ikke, det er ikke opplagt med tanke på at den mest delte ikke trenger å være den best skrevne. Noen innspill?

Ja, enig i at video gjør at innholdet kan bli spredt enda mer, Anne-Helene.

Daniel skal ha stor honnør for at han har utvidet perspektivet i denne debatten. Håper han holder frem med å skrive tekster som gjør at vi stopper litt opp og tenker.

Ang. dette med spredning – det er et stort spørsmål! Årsaken til at noen bloggposter får stor spredning kan være så mange:

  • Kvaliteten på Innholdet
  • Nettverket til den som lager bloggposten, og hvordan vedkommendes nettverk sprer den.
  • Oppmerksomhet i tradisjonelle medier
  • Timing. Hvis man skriver om et tema som er mye debattert, kan det være lettere å spre enn dersom ingen andre snakker om det akkurat nå

Jeg har skrevet mye om dette tidligere, ta eksempelvis en kikk på denne, Hvordan få “fyr” på nettsamtalen?

Her er en leseverdig og provoserende bloggpost jeg har sett flittig spredt i dag:

Jeg vil legge til kun ett punkt til Bentes liste over hva som skaper spredning: En god tittel. Innfallsvinkelen “I natt var jeg voldtektsmann” var åpenbart noe som trigget mange. Du kan skrive så god en tekst du vil, men får du ikke folk til å (ønske å) lese den, vil den heller ikke spres i særlig grad.

For øvrig var det i mitt tilfelle mest basert på tilfeldigheter. Jeg var ikke fra før engasjert i noen voldtektsdebatt, teksten min kunne ha kommet i forfjor eller neste år, den kom nå fordi dette skjedde meg nå. Så var det heller noe med konteksten for innlegget mitt – den pågående voldtektsdiskursen – som gjorde at den fikk bein å gå på.

Nettopp fordi jeg ikke var en autoritet i debatten, men (bokstavelig talt) mannen i gata, var det en merkelig følelse å se spredningen innlegget fikk, og ikke minst var det en pussig situasjon å prøve å forklare media som ringte at jeg ikke hadde til hensikt å bli mennenes talsperson i voldtektsdebatten. Samtidig er jo perspektivet viktig, det var jo tross alt derfor jeg skrev teksten.

Den kanskje mest positive erfaringen jeg fikk med innlegget, var den fruktbare debatten som fant sted i innleggets kommentarfelt. For en som er vant med det misantrope oppgulpet fra nettavisenes leserkommentarer, var det en uventet befrielse å lese kommentarene etter hvert som de tikket inn. Det var konstruktive innlegg fra fornuftige mennesker, mennesker som kom med nye momenter og atter utvidet perspektivet jeg hadde brakt på banen.

Sånn skal Internett fungere.

Jeg ble veldig insperret av artikkelen din Daniel, super bra. Førte til en god kortfilm til! Tusen takk for dette innlegget :) kjempe kult!

Veldig fin film Sigrid :-)