Våre nye medievaner - hvordan ser dine ut?

Jeg er nysgjerrig på de nye medievanene deres: Leser du nyhetene på do med iPaden på fanget? Foretrekker du å se Trygdekontoret på TV med en laptop på knærne? Fornyet du abonnementet på papiravisa? Hva var den siste app’en du kjøpte? Hører du like mye på radio som før? Jeg deler mine medievaner i bunnen av bloggen.

For alle som er interessert i medievaner, så vet vi at mye er i endring. Slik ser det store bildet ut i Norge:

Kilde: TNS Gallup

Mobilbruken, og særlig smarttelefoner utgjør den største endringen. Altså at vi konsumerer innhold mens vi er på farta eller ligger i sofaen. Det blir ypperlig illustrert av kollega Pål Nedregotten, som nylig delte siste statistikk fra A-pressens mobilmarked

Hovedtendensene i A-pressens mobil-statistikk:

 • Dobling av mobilt medieinnhold på 2 år
 • iPhone/iOS er fremdeles mest brukt smarttelefon, men Googles Android øker mest
 • Android-bruekre har flere sidevisninger pr. brukersesjon
 • Mobil er mest flittig brukt mellom kl 06-07 om morgenen og 22 om kvelden, mens iPad er mest brukt mellom 21-22 på kvelden.
 • Tid pr. brukersesjon er 2m36 sekund i ukedagene vs. 2m44 i helgen
 • Mange flere sidevisninger via app vs. web

Jeg har lenge tenkt på at jeg skulle skrive om våre endrede medievaner, blant annet inspirert av denne fine bloggposten til Martin Aa.

Martin skriver om hvordan han blander de hyperraske mediene med de langsomme mediene. I likhet med svært mange andre, er også mine medievaner på vandring. Her er noen av mine vaner for tiden:

 • Leser Aftenposten (papir), Morgenbladet (papir) + Google Reeder (app) på trikken
 • Hører på radio om morgenen og på ettermiddagen (nyheter, P2)
 • Hører på podcaster når jeg gjør kjedelig husarbeid (min podcastfavoritter)
 • Ser lite på TV, men når jeg først gjør det, har jeg nesten alltid laptop på fanget
 • Overvåker mine favorittemaer via Google Reader, Twitter, Origo og overraskende nok Facebook (flere faglige lenker der i dag enn for 1 år siden)
 • Flipboard for iPad er en av min favoritt-app’er for iPad
 • Leser bøker på papir og Kindle (har ikke testet ut den omdiskuterte Bokskya ennå)
 • Favorittnyhetsbrev: Berkman Center, MediArena, VoxPublica

Hva med deg? Hvordan er dine medievaner i endring? Hva gjør du mer eller mindre av i dag, sammenlignet for 1 år siden?

Vist 2738 ganger. Følges av 19 personer.

Kommentarer

Jeg leser definitivt mindre papiraviser enn jeg gjorde tidligere. Fortsatt henter jeg Rana Blad (min arbeidsgiver) i postkassen om morgenen, og prøver å få lest den til frokost om tiden er på min side (noe den sjelden er). Nordlys må jeg fortsatt ha med meg, dels på grunn av gamle vaner fra barndommen, dels på grunn av TIL-dekningen, og jeg har derfor e-avisabonnement på landsdelsavisa. Leses på pc-en på det tidspunktet på dagen jeg måtte ha tid til det.
Tidligere kjøpte jeg veldig ofte VG og Dagbladet også, men det skjer langt sjeldnere nå – selv om jeg fortsatt kan kjøpe en av dem, eller Aftenposten, fra tid til annen. Jeg vil nok tro at noe av årsaken er at jeg stadig tilbringer mer og mer tid på nettet, og at man der får med seg det meste av det man er interessert i. I den senere tid har jeg i tillegg gjerne lest Aftenposten og VGs gratisutgaver på iPad i stedet.
På radio prøver jeg å få med meg Radioresepsjonen, ikke minst nå som jeg er hjemme i pappapermisjon. PC-en fungerer som radio.
Uten tv for tiden, riktignok midlertidig, så de tv-programmene jeg vil ha med meg, letes opp på kanalenes nett-tv-tilbud. Fungerer riktig så bra å se det jeg vil når jeg vil, i stedet for å måtte være i sofaen akkurat når tv-selskapene bestemmer at jeg må være det.
Bøker leser jeg på gammelmåten.
Så lenge pc-en er på, og det er den gjerne store deler av dagen, er jeg stadig innom Origo og Facebook for å sjekke om det er noe som er verdt å få med seg der.

Ser på tv/dvd med iPad i fanget for å 1)enten delta i twitterdebatter under bl.a. debattprogram, eller 2) sjekke referanser i West Wing :-))

Joda, eg kan meir enn gjerne dele medievaner med deg og alle andre. Beklager dersom det blir dagboksform, eg er ikkje så flink til å ikkje bli personleg:

Slik går nu dagan

 • Oppvakning: Eg vaknar, tar opp tlf sjekker mail, twitter og facebook der ligg alltid rykande fersk lenke til tabloggen til redaktør Ove Mellingen. Les den, og slumrer videre.
 • Dusj: radio/p3morgon mens eg dusjer og irriterer meg over at dei spelar red hot føkkings chili pepper og delillos.
 • Gatelangs: spotify kvar gang eg vandrar gatelangs, trener eller er på reise. Hender eg også streamer fra hypem.
 • Nettaviser: les mange nettaviser i arbeidssamanheng. (A-pressen har over 50 stk). Mest firda.no for gode saker sjølv om eg ikkje har tilknytting til fylket, og eksarbeidsplassen hardanger-folkeblad.no for å sjå kva oddingane kranglar om. Tar som regel fram vg.no og db.no dersom kollegaene maser i kontorlandskapet eller eg vil hisse meg.
 • Jobb: mykje av arbeidsdagen går med på å lese, stimulere, aktivisere lesarar og folk i avisene på Origo.no. Då les, kommenterer, tipser, spreller, deler, etc eg. Her er dei 990 bloggene eg følgjer på Origo. Favoritt: et glimt av Theo.
 • Papiraviser: annan kvar månad finles eg alle utgåvene i løpet av ei veke for ca 10 aviser. Abonnerer på Dag og Tid. Den les eg når det har samla seg nok dårleg samvit, gjerne ein månad i samme sleng. (Har ikkje lest sidan januar).
 • TV: heim til dagsnytt 18 på nrk2. Tv er som regel berre på og fungerer som samtaletema for twitter og fb – og samtalepartner i stua. Ser mgp i mai.
 • Tlf: brukes til å samle på data: musikk, twitter, surfing, apper, fb, lokasjonstjenester, bloggoppdateringer med kamera og andre ting som eg kan gjere om til godt innhald.
 • Innsovning: sovner til Ascheoug sin novelleapp som berre har ei novelle Trappen (enn at det er mogleg å lansere ein app med ei novelle – og ha plan på å berre fylle den med ei novelle til i veka??? . I norge, i 2011!?!). Aner ikkje kva novella handlar om. Den monotone stemma får meg i søvn etter 3 minutter.

Ellers

 • Bøker les eg på ferie
 • tv-seriar ser eg som regel på laptop, og i eitt, gjerne ila ei helg.
 • aviskviss kvar lørdag. (kjøper aldri avis, bare snylter på venner)
 • radio i helgene på dagtid. Radioresepsjonen får eg aldri med meg når det går, så då bruker eg appen eller nettradioen.
 • bruker nettlesaren Rockmelt til å overvåke blogger, og andre sosiale nettsteder.
 • når eg treng tilpassa underhaldning, så går eg på Genieo. Den samlar alt det sosiale innhaldet eg er interessert i basert på kretsen min på twitter, fb og innhaldet eg faktisk les. Likar godt at den har skjønt at eg er interessert i kveitefiske.

Oppsummert så innser eg at eg må kanskje skru medievanene mine litt. Dette var intenst mykje mediekonsumfokus. La meg også legge til at eg har venner, eit liv og danser så ofte eg kan.

- Papirbøker
- Utenlandske aviser og magasiner på iPad, Aftenposten og DN på papir når jeg trenger en pause på jobben
- Blanding av lydbøker, podcasts og forelesningsserier når jeg går
- RSS-basert blogglesning på mobil
- Twitter her og der
- Har ikke TV og radio
- Film og tv-serier etter “last ned først, og kjøp hvis det er bra”-prinsippet
- Spotify og Wimp for å oppdage musikk, iTunes for å kjøpe og arkivere

Stikkordene er kontroll og tråler-tilnærming, dvs store mengder tilfeldig input som filtreres aggressivt utifra at det ikke bare er “bra” men gir meg noe helt nytt, og når det slutter å gi meg noe nytt dropper jeg det. Det må være omtrentlig balanse i hvor mye jeg abonnerer og avabonnerer, ellers blir jeg slave av “antall uleste”-telleren.

Artig innlegg, utrolig gøy å se slike trender! :)
Mine vaner er som følger;
- P3 natt/morgen på radio på badet om morran, og i bilen på vei til og fra jobb
- P3 nettradio på øret mens jeg jobber
- Sjekker alltid Facebook, Twitter, diverse blogger og et par nettaviser (hvis jeg husker det) jevnlig i løpet av dagen
- Avis på papir leser jeg så og si aldri, med mindre jeg er på et venterom el.l som ikke har noe annet
- Bøker leses kun på papir (det er noe med kosen der altså)
- Musikk på radio, spotify og ipod (som er putta inn i iTunes fra cd’er, eller lasta ned)
- Ser egentlig mye på tv, men bruker det som avkobling og har alltid mac’en på fanget samtidig (eller jeg sitter med en hobby med mac’en ved siden av) hehe :)
- laster ikke ned filmer, men ser direkte på nettet evt. Liker egentlig fortsatt best å gå på kino….
- mobilen er god å ha når man ikke har en pc tilgjengelig. Bruker den mest til å sjekke epost/fb/twitter, en sjelden gang aviser
- ikke minst; prøver å blogge minst en gang om dagen

Utrolig nok rekker jeg svært mye annet også :D

Ja, nå skal vi se..

 • Sjekker FB, Twitter, mail, og Google Reader før jeg går på jobb.
 • Kaster et blikk på overskriftene på avisracken på vei til jobb.
 • Sjekker Twitter i løpet av arbeidsdagen, spesielt et par skreddersydde lister som jeg har på egen stream. Dette fører til at jeg sjekker et par artikler fra noen få norske aviser, alltid New York Times, ofte Aftenposten.
 • Sjekker mail og Twitter på mobil kun om det er en dag full av farting og møter. Bruker aldri mobil til å lese saker.
 • Jobber ofte kvelder og følger med på Twitter parallelt med Google Reader igjen. Leser artikler og blogginnlegg fra alle hold.
 • Hører på dax18 et par dager annenhver uke.
 • Ser ikke TV, bortsett fra DVD-serier som jeg av og til låner av AslaugOK.
 • Leser papirbøker, ikke e-bøker. Forklaringen er delvis at jeg ikke har lesebrett, delvis at jeg har et tonn med bøker i bokhylla, jeg enda ikke har lest.

Mobilbruken min tegner ikke til noen disruptiv takeover, akkurat. :)

Takk, Bente &co.

Noe jeg er nysgjerrig på: Bruker dere noen ganger telefonen til å ringe?

Jeg har omtrent sluttet med det. Det gjør også at telefonsamtaler som ikke er avtalt stort sett alltid er spam, dermed slipper jeg å bry meg med å ha på lyd på mobilen. Og dermed blir det forhåpentligvis mer fokus på de en har rundt seg. Heia SMS.

Slik ser mediedagen ut for et godt voksent kvinnfolk i mediebransjen:

- Våkner til P2 klokka 6 og hører på den til jeg forlater heimen halv åtte. Har da bladd gjennom Dagsavisen og Dagens Næringsliv til frokost.
- På den vel halvtimes bussturen til jobb skummer jeg epost, Aftenposten, VG+, NTB og Dagbladet på iPad, mens jeg hører musikk.
- Når jeg kommer på jobben ser jeg gjennom Klassekampen og vår" nyhetssamlingsside":http://www.frifagbevegelse.no/Nyheter/ og oppdaterer dagseddelen som vi har i en hemmelig sone i Origo og er klar for morgenmøtet klokka 9.
- Ut gjennom dagen gjennomgår jeg en del norske og internasjonale nettsteder og er selvsagt innom facebook, twitter og origo flere ganger,helt til jeg legger meg.
- Om ettermiddag prøver jeg å kule’n på bussen, evt med facebook og twitter på iphone eller padden. Leser og besvarer evt epost før jeg kommer hjem og setter på P2 igjen og blar gjennom lokalavisa Østlandets Blad, før Dagsrevyen og noen utenlandske tv-nyheter.
- Litt faglitteratur eller skjønnlitteratur på senga om søvnen lar vente på seg.

Litt skummelt å skrive dette ned. Ser utrolig overfladisk ut, og det er det vel også egentlig. Har kanskje litt mer gammeldagse medievaner enn dere over, men så er jeg vel litt eldre enn dere også. Men jeg bruker ikke fasttelefon og holder kontakt med barn på Skype og sms.

Litt skummelt som Hanne skriver, jeg venter til i morgen – jeg trenger å klarne hodet etter mange timers barnebarnspass (nytt ord) på Kampen

Jeg leser selvsagt også Masterbloggen ! Hvert eneste nye innlegg :)

Er det beskrivelser av dagens tekniske muligheter vi ser ovenfor her? Eller er det et reellt bilde av hvordan “folket” fyller dagen sin? I fall det siste, er det da slik at samtlige av dere som kommenterer her, har et engasjement innen data og media?

For meg er virkeligheten en helt annen! Jeg kjenner ingen som har iPad, vi leser alle i hovedsak papiraviser, lytter på radio og ser en god del på TV! Og vi diskuterer på kafferommet det vi leser, hører og ser! De fleste av oss har tilgang til en PC og får med oss endel derigjennom, men de færreste er istand til å “slå om seg” med et vokabular i nærheten av det vi ser ovenfor her!

Kanskje virkeligheten egentlig fortsatt er slik at avishusene ennå i lang tid vil/må produsere papirutgaver, at salg av radio- og TV-apparater fortsatt er i sterkt vekst, og at de fleste av oss fortsatt har en hverdag som ikke lar seg fylle av elektroniske dubbedingser! For oss er kanskje “disse nye mulighetene” mer å betrakte som en spennende fritidssyssel, enn så lenge:-)!

Alle nordmenn reiser ikke til syden! Selv om det lenge har blitt fremstilt slik. Prosentandelen av oss som gjør det er forbausende stabil, men de som reiser, de reiser tydeligvis mer og mer! :-)

Pensjonist, som har sittet ved voksenbordet noen år både på Underskog og her på Origo. Leser ikke aviser før om kvelden og da en lokalavis pluss Aftenposten, kikker fortløpende innom nettavisene i løpet av dagen. Hører ikke på radio, bortsett fra fra Alltid Klassisk noen timer på lørdag og søndag morgen – dette er altså alt jeg har på radioen!
Forsøker å følge Dagsnytt 18 på NRK 2, ellers følges nyhetssendingene på SVT 1 på kvelden og om morgenen – ser ellers mindre på TV nå enn tidligere.
Har ikke fasttelefon lenger (litt rart), men bruker Skype enkelte ganger med våre barnebarn.
Det blir altså mye nett i min hverdag, kanskje så mye som 4 (fire) timer hver dag.
Forsøker å unnskylde mitt overforbruk av tid på sosale medier med at jeg ikke har vært lenger enn åtte år på nett.
Et resultat av liten bruk av radio og TV er at jeg stadig overraskes av 1 april historier i avisene – nesten hver dag faktisk!

Papiraviser: Aftenposten til frokost og på bussen, lokalavisa mi Tysnes i helga (og leser jo et lass med lokalaviser på jobb hver dag, 110 i alt – ja jeg er heldig). Kjøper også en del utenlandske: The Times, The Independent, og gjerne Die Zeit og Weekendavisen (herlig med flott design i fullformat).

TV: ser på TV hver kveld fra kl 19 og utover, stort sett, står på mens vi prater, ser mye serier/film i perioder.

Radio: til frokost og gjerne Dagsnytt 18 til middagslagingen

Mobil: avhengig. Med meg overalt. Sjekker mail, Facebook, Twitter, hører på Spotify. Sender masse SMS (men setter den i flymodus om natta)

PC/Internett: tok alltid Macen med meg hjem etter jobb før, men det har jeg sluttet med, vil ikke bli helt oppslukt av Internett/jobb. Derfor bare Mac på jobb (og det er deilig).

Bøker: leser alltid en bok. Leser alltid bøker for 3 åringen, hver eneste kveld. Ikke på brett. Det er fremdeles bok som gjelder for meg :)

Ellers så er jeg betenkt når det kommer til hvor mye tid vi bruker på Facebook/Twitter, inkludert meg selv. Det har på mange måter blitt et “få meg på for faen”- samfunn (eller er vi bare fryktelig ensomme/selskapssyke?) Jeg nevnte at jeg nå lar Macen stå på jobb. Jeg ønsker personlig å bli mye flinkere til å være offline, og være mer til stede i min “virkelige” verden. Jeg har eks. laget meg en sitatbok der jeg skriver ned (med penn på papir, ja) alle de utrolige tingene 3-åringen min kan finne på å si. Det føles godt å drive med “ikke-digitale” ting.

Takk for at dere deler, folkens. Svært interessant å høre hvordan dere mikser og sjonglerer for å holde dere oppdatert, informert og underholdt.

Som dere viser, er fragmenteringen stor, (heldigvis må jeg si), og vi bruker mange og svært forskjellige mediekanaler.

Etter at internett ble alminneliggjort på 90-tallet har det vært skrevet hyppig om informasjonsflommen (selv om begrepet information overload har vært brukt siden 1960-tallet), altså at vi har problemer med å sorter i all informasjonen vi svømmer i.

Clay Shirky sier at there is no such thing as information overload, there is only filter failure.

Foto: verbeeldingskr8, Flickr, CC BY-NC-SA 2.0

Hva er deres beste informasjonsfilter i 2011?

For min del tror jeg det er Google Reader og folk jeg følger på Twitter.

Øyvind Solstad heter jeg – og er kommunikasjonsrådgiver i Carat. Jeg driver med rådgiving, strategi og praktisk jobbing med sosiale medier og mobil. http://øyvindsolstad.no

TV: Jeg ser nesten ikke live tv lengre, bare når det er store begivenheter som OL og VM. Hender av og til jeg ser krim eller filmer på tv om jeg er alene hjemme, men tipper det dreier seg om bare noen få timer i måneden. Jeg vil nok se mer tv når vi får PVR, det er mye bra på tv men aldri når det passer meg.

Radio: Hører nesten ikke på radio heller, men får med meg Dagsnytt 18 i blant.

Aviser på papir: Jeg leser Dagbladet, VG, DN og Finansavisen nesten hver dag. Dvs. jeg blar gjennom dem og leser bare et fåtall av artiklene. Leser Magasinet og A-magasinet i blant, og D2 nesten hver helg. Leser også Aftenpostens morgennummer i blant, og noen ganger kveldsavisen (eller kveldsarket som det dessverre har blitt).

Nyheter på nett: Leser fem-seks norske nettaviser jevnlig gjennom dagen. Jeg har jobbet i NRK i mange år, men merker at nye NRK.no er helt ute av lista mi. Den politikken de har gjennomført med å røre sammen alt mulig i et salig kaos på forsiden er helt ubrukelig. Det er trist at alt det bra innholdet NRK lager blir ødelagt på den måten.

Nett: Jeg leser rundt 150 nettsteder fast i løpet av en uke. De er organisert i faner i Safari på Macen så jeg åpner de 15-20 mest brukte hver dag, feier gjennom dem og leser tilng jeg synes ser interessant ut i nye faner. Tar meg kanskje 20-30 minutter pr dag. De resterende leser jeg innom i løpet av uke etter at system som funker bra for meg, noen på enkelte dager, andre når det passer.

RSS: Så abonnerer jeg på rundt 600 feeds i Google Reeder. Det høres mye ut men det er strengt organisert og satt opp med nøkkelord, søk etc. Jeg rekker å gå gjennom de fleste i løpet av en busstur til jobben om morgenen på iPaden. Tipper det dreier seg om mellom 5 og 10 000 artikler i uka, hvorav jeg leser kanskje et par hundre av dem.

Blader: Siden jeg jobber i et mediebyrå får vi mye blader, så jeg blar gjennom en god del. Jeg leser rimelig kjapt og river ut evt. sider som er til å ta vare på og lagrer dem i Evernote.

Digitale blader: Leser sju-åtte magasiner på Zinio på iPad; Esquire, Elle, GQ, Harvard BR etc. Det foregår stort sett på iPad på bussen men av og til på Macen i helgene. Leser også Wired på iPad. Har foreløpig ikke begynt å bruke de norske avisene på iPad, synes de er for lite lagd for touchskjerm og for knotete satt opp.

Bøker: Leser masse bøker! Har kanskje lest 20 bøker på papir de siste og har kjøpt rundt 75 på Kindle på iPad hvorav jeg har lest ferdig rundt 60 av dem. Tar notater i bøkene og syncer med Mac’en slik at jeg har det samme der. Genialt system.

Musikk: Vil tippe jeg hører på musikk rundt 10-15 timer i uka, da oftest mens jeg gjør noe annet, som å kjøre buss/bane, trene eller mens jeg jobber. Kjøper musikk i iTunes og har de på alle dingser (iPhone, iPad, Macen). Bruker Spotify mindre enn jeg trodde jeg skulle men har premiumabonnement.

Film: Er på kino kanskje 15-20 ganger i året. Skulle gjerne vært oftere! Ser også endel film på nett, som oftest fra Headweb men også Voddler i blant. Ser også endel film på AppleTV med amerikansk konto. Kommer nok til å leie film av Get på tv’n om vi hadde satt opp den nye boksen.

Serier: Ser serier med kjæresten. Ikke mye men i rykk og napp! Kjøper en serie på DVD, og ser alle episodene og alle sesongene i en jafs over noen uker/måneder – gjerne to-fem episoder pr kveld. Varierer mye med årstid og arbeidspress.

Apps: Nå er jeg vel mer enn gjennomsnittet opptatt av apps siden jeg jobber med det. Har kjøpt over 800 apps i AppStore hvorav jeg har ca. 150 på telefonen. Tipper jeg bruker rundt 30 av disse fast. Det er ting som Twitter, Facebook, Evernote, scannere, locationtjenester, tidsmåling, mindmaps, treningsapps, bank, trafikanten, reiseapps og ikke minst en haug med apps for å herje med bilder (Plastic Bullet, Instagram, Diptic, Swankolab osv).

Ser at alt dette høres mye ut, men jeg har et ganske ryddig system for dette, så jeg føler ikke jeg bruker mer tid enn en gjennomsnittsnordmann som bruker 3 timer pr dag på tv. Så uten tv og med bare 10-20 minutter på aviser pr dag så går dette fint opp.

Nicholas Carr har et interessant svar til Shirky om filtre.

“Ambient overload doesn’t involve needles in haystacks. It involves haystack-sized piles of needles.”

Han konkluderer: “When the amount of information available to be filtered is effectively unlimited, as is the case on the Net, then every improvement in the quality of filters will make information overload worse.”

Jeg tror han har et poeng.

De viktigste filtrene for meg er derfor ikke de som hjelper meg å finne interessante ting, men min egen evne til å “avabonnere” det som er interessant, men ikke interessant nok.

ahhh jeg tror jeg henger litt etter i utviklingen i forhold til mange andre..
jeg leser til tider aviser på nett..men egentlig ikke så mye..
jeg bruker ikke data eller nett hver dag uten at jeg er helt nødt..
jeg bruker fremdeles hustlf like mye som før..men foretrekker å se hvem som ringer før jeg tar den..
mobil tlf..den liker jeg å legge igjen hjemme når jeg skal gå en fredelig tur..jeg liker freden og synest det kan bli anmasende når det hele tiden “piper” i lommen..
å..jeg har enda ikke byttet ut se og hør eller ellos katalogen på do med data eller mobil..

jeg er ikke sikker på om jeg liker utviklingen der det meste skal gå via data og nett..
jeg hadde avtalt en tannlegetime der jeg skulle ta et bilde..men den ble avlyst fordi data`en ikke virket..

jeg liker å holde fast i det “gamle” og følger ikke utviklingen før jeg må..å da skjer det i sakte fart..

Typisk bruker jeg som følger:

 • Dagens Næringsliv, Aftenposten og Morgenbladet på papir
 • Aftenposten på nett
 • Nyheter og blogger med Google Reader
 • E-post
 • Twitter, Facebook, LinkedIn og WordPress
 • Trafikanten og YR.no
 • Spotify
 • E-bøker med Stanza og Kindle
 • E-magasiner med Zinio og Flipboard
 • Papirbøker

TV-en er på vei ut.

For fire år siden eide jeg ikke en datamaskin en gang, og nå er pc´en hovedkilde til det meste av underholdning, nyheter og annet. Jeg har heldigvis ikke grodd fast til tastaturet enda, men hadde det vært vinter hele året…
Jeg tolket hovedinnlegget som om spesielt endringer i medievaner var fokus, så jeg kommenter det underveis:

TV: Har ikke apparat lenger, men ser vel i snitt en time om dagen på pc. Hovedsaklig Nrk, men også noe på Dansk Radio (DR.dk) og andre. Passer perfekt å se det som interesserer akkurat når det passer meg.
Bruker Vimeo, YouTube og f.eks. GFF som er spesialisert på en av hobbyene mine til underholdning også.
- Endring siste året er nok at jeg tidsmessig bruker passiv titting noe mindre enn før, og at jeg har blitt mer kresen på hva jeg gidder se på steder som YouTube.

Radio: Hører radio store deler av dagen. Mest fra pc, men også endel i bilen og via hørselvern med radio. Kun Nrk, og jeg har mine faste programposter jeg liker å følge på P2 og P1. Er det ikke noe jeg liker der bruker jeg kanalen “Alltid folkemusikk” som bakgrunnsteppe.
- Endring siste året? Nei, ikke annet enn at jeg ennå ikke helt har vent meg til det nye sendeskjemaet på P2 om formiddagen.

Aviser: Daglig rutine er å starte med Nrk (fungerer som avis på nett), siden jeg likevel skal til deres side for å slå på radioen. Skumleser så to lokalaviser, og fortsetter med Dagbladet, Aftenposten og VG i den rekkefølgen, og er innom 4-5 ganger til før jeg legger meg. Er det spesielle begivenheter i verden sjekker jeg også internasjonale aviser.
Kjøper kun papiraviser når jeg er på reise uten nett, eller dersom saker jeg debatterer i Origo ikke har fyldig nok dekning på nett.
- Endring: Kjøper papiravis enda sjeldnere enn før. NB! Hvis jeg hadde forstått hvordan jeg kunne kjøpe den elektroniske utgaven av lokalavisa (ØP) enkeltvis ved behov uten å være abbonent, ville jeg brukt noen kroner på det!

Sosiale medier: Det er dette jeg bruker mest tid på. Origo er det klart viktigste, siden jeg “driver” flere soner og er hjelpevert i et par til. Bruker også endel tid på fotosoner, og deltar i debatter som interesserer i noen lokalavissoner.
Er også daglig i kontakt med andre i Underskog, men er ikke med på facebook, twitter el. lignende.
-Endring: Bruker noe mindre tid på Origo nå, sammenlignet med fjoråret. Har blitt litt lei av at det er få seriøse folk som kan noe og samtidig eier folkeskikk som engasjerer seg. Det er en markert utvikling at mange soner er i ferd med å ende opp med noen ytterst få aktive deltakere som har noe å komme med. Jeg har følelsen av at lufta siver ut av ballongen, og at det ikke hjelper at jeg stadig blåser meg blå..

Telefon: Mobil som kun brukes til samtaler og meldinger. I tillegg noe Skype.
Endring: Bruker Skype-meldinger mer enn i fjor. Kombinerer det med Google oversetter for å kommunisere med folk som ikke kan engelsk, selv om oversettelsene til tider er mer forvirrende enn oppklarende ;)

Bente spør:

Hva er deres beste informasjonsfilter i 2011?

Hva mener du? Med mindre man har det som yrke å skulle følge med på for mye til å være sitt eget filter, vil jeg heller anbefale å trappe ned enn å få hjelp til å sortere..

Jeg er snart 2 år og er i startgropa på min mediehverdag. Den ser foreløpig slik ut:

 • Jeg liker bøker med perm og “leser” bøker jevnlig
 • Jeg bryr meg lite og nada om aviser på nett og papir
 • Jeg ser ofte barnetv på nett – Fantorangen på live streaming NRK, og en del fra arkivet
 • Enda oftere ser jeg innslag på YouTube. Her kan jeg søke opp innslag i forhold til interesse. F.eks traktor.
 • Jeg bruker mobil til samtaler. Det tas mye bilder av meg med mobil.
 • Jeg skyper av og til med mine besteforeldre som bor i en annen by enn meg
 • Vært i lengre tid (flere måneder) uten tv og savner den ikke – ser det jeg vil på pc’n og iPad’n
 • Jeg har sammen med min lilleøster på 3 måneder en sone i Origo for familie og venner. Her skriver jeg om meg selv og legger ut mye bilder slik at slekta kan se hvordan jeg utvikler meg. Sonen min har snart (utrolig nok) 5000 bilder. Mange er tatt med mobil.
 • Jeg kan allerede starte opp iPad’n og fingernavigere til det jeg vil se. Her er det et par – tre apps det går i. Jeg har også eventyr på iPad jeg ser og hører litt på.
 • Hører radio og musikk i bilen til og fra barnehagen og på helge- og ferieturer, litt på Spotify og litt nettradio