Dette bør politiske bloggere unngå

2500 personer har registerert seg med politiske roller på Origo. Det er over 1000 flere enn på tilsvarende tidspunkt i fjor. Dette er politikere fordelt over hele landet, og alle norske politiske partier er representert med nettsider eller personer på Origo. Det er vi ikke så rent lite stolt over.

Men det er også mye som kan gjøres for å friske opp innholdet og gjøre de politiske bloggene mer engasjerende og interessante.

Ikke uventet er det flest politikere fra Arbeiderpartiet som har tatt Origo i bruk gjennom storsatningen MittArbeiderparti, men de andre er også aktive. Ta eksempelvis en kikk innom samlesonen Politikk for å få et lite overblikk, eller bruk søkefeltet til å finne frem til personer eller lokallag som du er på leting etter.

Blogging og deling av arrangement i den sosiale kalenderen ser ut til å være mest hyppig brukt funksjonalitet.
Etter å ha fulgt med en mange politiske bloggere over flere år, både norske og utenlandske, har jeg (med hjelp av gode innspill fra diverse folk i sosiale medier; takk Mindy, Jon, Dag Otter, Helen, Alexandros, Xavier, Even, Simen, Børge) samlet en liste med tips:

DETTE BØR POLITISKE BLOGGERE UNNGÅ

1. Ikke la bloggen se ut som en samling prefabrikerte leserbrev.
2. Ikke oppsummer en eksisterende nyhetsartikkel. Gi oss et unikt blikk på saken.
3. Ikke la kommentarene stå ubesvarte. Svar, engasjer deg!
4. Ikke skriv kommentarer som tar alle forbehold (mao la det være argumentasjonsrom leserne/velgerne kan reagere på).
5. Ikke lyv. Det er lett å oppdage løgn på nettet.
6. Ikke undervurder leserne dine. Mange av dem er trolig mye smartere enn deg.
7. Ikke ta leserene dine for gitt. Vis at du setter pris på dem og deres innspill.
8. Ikke la andre skrive for deg
9. Ikke skriv om noe du egentlig ikke ønsker samtale eller innspill på. Ta opp saker du faktisk vil ha dialog eller søker kunnskap om.
10. Ikke gjem informasjon og kildene dine, lenk til dem.
11. Ikke bruk sarkasme (uansett hvor åpenbart du syns det er, er det garantert mange som ikke forstår)

Jeg fikk også et par innspill som jeg ikke er helt sikker på hvor jeg skal plassere:

  • Ikke gjør deg til uvenn med politiske journalister fra tradisjonelle medier.
  • Ikke skriv om noe du ikke kan.

Denne listen er selvfølgelig ikke fullstendig, og kan trolig redigeres strammere. Vi vil gjerne ha innspill fra dere. Litt av hensikten med dette er å få frem ideer om hva som gjør en politisk blogg god, og som gjør at vi får lyst til å lese flere. Det er tross alt bare 364 dager igjen til kommune- og fylkestingsvalget:-)

Valgportalen

Vist 1676 ganger. Følges av 14 personer.

Kommentarer

8. Ikke la andre skrive for deg

Der vil jeg gjerne legge til: men inviter gjerne gjesteskribenter.
De kan bidra med nye perspektiver, lokke nye lesere (som de muligens tar med seg fra andre blogger), gi mer dybde og tyngde til en blogg som blir noe mer enn et soloprosjekt. En del av den politiske hevrdagen er allianser og koalisjoner, og det er ingen grunn til at ikke dette også skal være en del av den politiske bloggingen.

Selv ville jeg blitt aller mest imponert over dem som også tar inn gjester på tvers av partigrenser eller andre ideologiske skiller. Ingen kan det komme nye perspektiver og nye, felles innsikt. I tillegg til at det er mange saker hvor tradisjonelle motstandere kan ha felles interesser eller gi hverandre verdifull sparring.

Det blir litt som julenissen fra Miracle on 34th Street, som også har fått skryt andre steder på Origo.

…og mye av det som står i Bentes innlegg (og min kommentar) gjelder selvfølgelig også andre blogger.

Veldig godt poeng med gjesteblogging, Fredrik. Det er noe helt annet enn ghost writing. Jeg har ennå til gode å se en politisk blogger som inviterer gjesteskribenter fra andre politiske parti, er det noen som har lenke til gode eksempel? Det kunne virkelig gitt en ny dynamikk til en politisk debatt.

Fint også at du tar med til Espens bloggpost om lenking, som fremdeles er veldig relevante!

Supert innlegg, Bente,

Her kan noen og enhver ta til seg gode råd.

3. Ikke la kommentarene stå ubesvarte. Svar, engasjer deg!

Alt for mange bryter denne regelen, og bruker Origo som kopipresse. Det er drittkjedelig og sikker også oppskriften på en sakte død.

Når kommer du med regelverk for oss debattanter som ikke er soneverter?

PS: Favorittbloggeren min her på Origo, Venstremikkel holder stø kurs ihht bloggregler.

Rimgrim, dette er ikke ment som et “regelverk”, men tips som kan gjøre at vi kan få flere gode politiske blogger. Og selvfølgelig er dette tips som også kan brukes av folk som skriver på nett om helt andre ting enn politikk. Ang. dette med å svare, så lurer mange (særlig de med stort trøkk i kommentarfeltet) på hva som er verdt å svare på eller ikke. Hva med å forklare leserne at du ikke har kapasitet til å svare på alt, men si også noe om hva du vil svare på.

Se eksempelvis hvordan SVs Bård Vegar Solhjell har gjort det her.

Her er et annet eksempel fra Aps Hadia Tadjik jeg synes fungerer.

Flere?

Hva med å forklare leserne at du ikke har kapasitet til å svare på alt, men si også noe om hva du vil svare på.

Veldig godt forslag. En parallell i arbiedslivet er at jeg er mye mindre skuffet over noen som ikke kontakter jobbsøkere, hvis de sier på forhånd at bare de som kommer til intervju e.l. Men også der synes jeg jo det ebste er om alle får svar :-)

Hadde eg vore politikar på Origo, ville eg ha slutta å sende lesarinnlegg på epost for å få avisene til å trykke det i papir. Når du gjer det gir du frå deg alle fordelane med å setje i gang debatten.

Eg ville ha oppretta min eigen blogg og begynt å eksperimentere med kva saker som engasjerer folk. Når du skriv i Origo får du nemleg sjå kor mange som les det du skriv, kor mange som synes det du skriv er bra – og du får ein peikepinn på om du klarar å engasjere folk. Er det få som les, ville eg prøvd å blæste meir for innlegget. Får du ingen kommentarar, ville eg prøvd å skrive på ein annan måte. Kanskje litt kortare? Kanskje i eit anna språk? La tilbakemeldingane frå lesarane hjelpe deg til å bli bedre.

Det sagt, så ville eg i staden for å tyte om kva eg meiner og vil gjera som politikar, deltatt meir i diskusjonen som andre prøver å initiere. Finne andre sine bloggar og bruke avisa sine kommentarfelt. Fredrik sitt forslag om gjesteblogging synes eg er knallbra. Dei beste sonene i Origo er dei nettverka fleire går saman om å lage.

Etter å ha redigert x antall leserinnlegg og bearbeidet nesten like mange pressemeldinger fra politikere har jeg et ekstra punkt:
Les en ekstra gang igjennom teksten før du poster den.
Vrimler det av skrivefeil og – egentlig enda verre – setninger som ikke er sammenhengende forsvinner fokuset fra budskapet.

Redsla for alt eg måtte svare på var lenge årsaka til at eg ikkje starta å blogge. Då eg tok steget (hausten 2008) var det med ein gjennomtenkt strategi på det.
- Eg hadde bestemt meg for ikkje å kommentere løpande
- Eg hadde bestemt meg for ikkje å svare på alt
- Eg gjorde greie for “svar-politikken min” tidleg, og haldt fram med det med jamne mellomrom.
- Eg samla opp og svarte på det eg syntes var viktig, og ofte det som var spesifikke spørsmål.

Dette var eigentleg inspirert av måten det ofte vert organisert på i politisk møte. Det har fungert godt for meg, og eg har fåttsærs få klagar på det. Synest du treff godt med dine råd, Bente.

Bård Vegar

Jeg synes dette var en bra liste, selv om jeg bryter flere av punktene selv. Den viktigste regelen er kansksje å vise normal folkeskikk?

Den største utfordringen er ofte å følge opp alle tilbakemeldingene. Kritiske og uenige folk er bra, da blir det fin debatt. Men jeg synes det er vanskelig å prioritere tid og energi på kverulanter – særlig de anonyme.

  • Ikke skriv om noe du ikke kan.

Hehe! Hvis dette blir stående, er det mange bloggere havner på tynn is! Hele virksomheten på nettet er jo herlig demokratisk på den måten at ALLE har en stemme – selv om kunnskapsnivået kan være så som så.

Høres ut som om du har hatt noen gode retningslinjer å gå etter, @Bård Vegar. Særlig med tanke på å få tiden til å strekke til og å forklare leserne hva som er dine “dialogregler”. Når det gjelder blogging, så er mitt inntrykk at svært mange er redd for at blogging skal stjele for mye tid. Litt tid tar det jo, men dersom man tidlig skaffer slike retningslinjer, kan man få mye ut av dialogen.

@Bernt, grunnen til at jeg tok med det tipset, “Ikke skriv om noe du ikke kan” (som jeg fikk fra en dreven politisk blogger), er at det har et par poeng som er interessante å diskutere. Jeg tror at blogg på mange måte kan fungere som en digital kladdebok, for ideer som ennå ikke er uttenkt, ideer som man trenger innspill og respons på, noe også Jill Walker Rettberg har skrevet mye om. Derfor mener jeg det kan ha noe for seg å skrive om ting man ennå ikke “kan” 100%.

Men man kan også forstå dette rådet slik at du, som (politisk) blogger har mer å by på for leserne dersom du skriver om noe du virkelig har peiling på. Siden det er så mye støy på nettet allerede, slik du påpeker, Bernt.

@Herdis, helt enig: “La tilbakemeldingane frå lesarane hjelpe deg til å bli bedre.”
@Aud, JA!: “Les en ekstra gang igjennom teksten før du poster den.”

Angående når man skal kaste seg ut i dialogen eller ikke, kanskje dette kartet fra Air Force kan være til nytte:

(Via Wired)

Et av de viktigste elementene for å blogge om politikk (og i og for seg blogging generelt) er at man har lyst til å bidra og delta i samtalen over tid. Hvis man kun er aktiv når nærmer seg valg (nå er det jo som påpekt kun trehundreognoenogseksti dager igjen;)) blir sosiale medier-formatet mindre viktig siden det da blir brukt på samme måte som en pamflett eller talerstol.

Jeg synes det er besnærende med tanken om små og store tankesmier i form av blogger hvor politikere på alle plan er i dialog/diskusjon med sine motstandere og tilhengere for å vise velgerne at et deltagende demokrati er mer enn en utopi beskrevet av evangelister for sosiale medier.

Det krever at det finnes en plan for arbeidet med bloggen, på samme måte som det bør finnes planer for andre deler av kommunikasjonen og kampanjene man er en del av. Når man ser på dette som noe man ha i steden for noe som er bare er et artig tillegg som gnager samvittigheten fordi man ikke oppdaterer ofte nok har vi kommet et godt stykke på vei.

Men utgangspunktet blir jo da, mer eller mindre, det motsatte av utgangspunktet for denne utmerkede bloggposten fra Bente. Nemlig: Hva skal en politisk blogger skrive om?

Bør gi av seg selv og skriver en hverdagsblogg i mellom alt alvoret. Feks legger ut bilder fra en blåbærtur om høsten bare for å komme i gang, tror jeg ikke vil skade.

Bra innlegg! Mye av hensikten med en politisk blogg er vel selve diskusjonen i kjølvannet av blogginnlegget. Merket meg derfor særlig punkt 9 “Ikke skriv om noe du egentlig ikke ønsker samtale eller innspill på”. Dette kan forsterkes til: “Vær tydelig på hva du ønsker innspill på og hva slags diskusjon du ønsker at innlegget skal skape. Gi gjerne leserne dine en utfordring.”

Innlegget i starten av denne diskusjonstråden er et godt eksempel på hvordan det skal gjøres, der leserne tydelig oppfordres til å gi innspill til punktlisten. Tror imidlertid en del politiske bloggere glemmer å fortelle leserne sine hva slags tilbakemeldinger de ønsker seg på innleggene sine

Gode tips!

Lars, kjempefint om du deler noen av dine erfaringer som politisk blogger! Har du hatt noe bloggstrategi, ala Bård Vegar?

Bjørnar, jeg er også fascinert av tanken på en fellesblogg for politiske motstandere, der eksempelvis temaet var felles, la oss si IT-politikk eller grønn energi. Jeg tror det kunne blitt en god, for ikke å si livlig debatt, som det også kunne vært morsomt å engasjere seg i. Men er det noen som “tør”?

Einar, kjempegodt innspill! Hverdagblogger ala blåbærtur (selv om politikerne da ber om å bli tøyset med at Opplysningskontoret eller 5080) kan gi litt andre og litt mindre stive inntrykk av den politiske bloggeren.

Denne uken har jeg latt meg imponere av Eskil Pedersen, som er lederkandidat i AUF. Han har skrevet bloggposten "Homo og stolt. ":http://eskilpedersen.origo.no/-/bulletin/show/598018_homo-og-stolt

Andre gode politisk bloggposter dere vil tipse om?

Bente, Bård Vegar er en flink blogger og jeg er enig i hans strategi. I denne sammenheng er jeg en amatør.

Fordelen med blogg og lignende er at man får tilbakemelding på det man mener. Det er morsomt.
Selv om blogg er mye friere i formen synes jeg at det er lurt at man er høflig og at man kan stå for det man skriver – også om det skulle komme på trykk i tradisjonelle media.

Heisann, jeg tok like gjerne og flyttet denne diskusjonen til Barcelona! Les mer her, "Origo på Personal Democracy Forum i Barcelona. ":http://blogg.origo.no/-/bulletin/show/599485_origo-paa-personal-democracy-forum-i-barcelona

La meg foreslå Arild Aglen Stokkan-Grande til Origos dårligste politiske blogger. Han har 63 kommentarer på 34 innlegg. 1,85 svar i gjennomsnitt. Drittkjedelig. Han bryter alle reglene – massivt.

Halla Rimgrim :) Takk for kudos og kredd, me like. Jeg har velforbrutt meg på noen punkter, er ikke flink nok til å innvitere til dialog. men jeg prøver å kaste en brannfakkel her og der for så å se om det tar fyr. Noen ganger er det for mye bensin på bålet, så det slukker, andre ganger tenner det skikkelig hehe…

Rimgrim, jeg vil bare understreke at dette er ikke “regler”, men tips og anbefalinger:-) Hva med å tipse Arild Aglen om å ta en kikk på denne samtalen?

Christian Mikkel, du driver jo mye med videoblogging på bloggen din Venstremikkel. Hva er dine erfaringer med video for å skape politisk engasjement?

Joda, Bente, jeg vet godt at det ikke er regler, men med de tillegg som senere er tilført i tråden er man nærmere noe fornuftig om man følger dem.

Jeg har ved flere anledninger svart på innlegg fra Arbeiderpartipolitikere, og det generelle inntrykket er at de opptrer som kopimaskiner. Fordi det er forutsigbart at de unngår enhver kontrovers, mistenker jeg dem å følge en innarbeidet Arbeiderparti-kotyme. Ved et par anledninger har jeg gjort som du foreslår, men PM neglisjeres fullstendig.

Venstremikkels blogg, etter mitt syn:

Positivt:
- personlige blogginnlegg som ikke nødvendigvis inneholder mye politikk
- dagligdags drøs
- følelser som forteller noe om mennesket
- abstrakte, filosofiske og prinsipielle drøftinger som utfordrer og pirrer intellektet
- innrømmelser av feil og mangler (særdeles positivt, og bekrefter mennesket bak politikeren)
- utfordringer og åpen debatt om problemfelt i eget parti
- spissing (ofte tydelig) for å skape litt kontrovers
- faderlig styring av debatt ved behov
- saklighet (ikke person eller tilknytning)
- utforskende på en måte som forteller at man aksepterer at faktum, beste løsning, osv er usikkert
- dialog for felles berikelse
- innkluderende

Negativt:
- for mange odr og for mnge poeng og for lange inlegg og jerne skrevet slik som denne setningen med sjenerende skrivefel
- videoer som tar mer enn to timer
- følger ikke opp alle egne innlegg

Hei Bente
Videoer må ikke være lengre enn 3 minutter er min erfaring, helst 2.30minutter. Video er en god måte å få frem budskapet på, og jeg håper fler gjør dette etterhvert.
Politiske blogger er det mange av, men rimgrim har rett i at mange politiske bloggere er så livredde for å mene noe feil og er så pinlig politisk korrekte at det hadde vært best om de holdt seg vekk fra blogging og heller fortsatte sine kjedelige liv i offentligheten!! (spissformulert)
Hvem er disse politikerne, har de følelser, kan de noe, skjønner de hvordan verden fungerer, hva mener de egentlig om innvandring, eller religionskritikk, eller om forsvar av yttringsfriheten. Er det noen som tørr å stille spørsmål ved kontroversielle saker? hvrofro krittiserer ingen eget parti?

jeg har fått mye pepper, men også mye respekt og det har kommet personer bort til meg i lokalmiljøet og sagt at de kommer til å stemme på meg fordi de syns jeg er ærlig, direkte, og troverdig. De er ikke enige i alt, men de vil heller gi sin stemme til en ekte person enn et såpestykke av slimete politisk korekt feighet.!!

Jeg har lagt ut to videoer til med Trine SKei Grande om statsbudsjettet. god fornøyelse

(som du ser så spissformulerer jeg og terger frem meninger :)

Bente,

Delvis på oppfordring, men ikke helt, og uansett: Jeg la følgende innlegg i bloggen til Arild Aglen Stokkan-Grande:

“Arild,

Den lammende tomheten og hulheten du presterte under den skrikende overskriften din, Friheten betyr alt!, her og her, ser jeg at du viderefører med neglisjering av svar.

Jeg har foreslått bloggen din til Origos dårligste i debatten Dette bør politiske bloggere unngå . Du kan lære mye hvis du gidder å lese den."

Vi får se om han gidder å hive seg på, eller om såpestykker fra partipressen er det eneste fra den leiren.