La oss snakke om åpne data og journalistikk

Hva lurer dere på angående åpne data og journalistikk?

Grunnen til at jeg spør er at jeg er i Bergen for å være ordstyrer i en debatt om data og journalistikk på seminaret "Bergen Open ":http://www.bergenmediaby.no/bergen-open.

Kort fortalt kan man si at datastøttet journalistikk er å samle inn data fra ulike kilder, analysere dem og presentere dem i form av nyhetshistorier eller visualiseringer. Eksempelvis har Bergens Tidende har i den siste tiden kjørt en større serie som de kaller Døden på veiene, basert på data om norske trafikkulykker.

Noe av ambisjonen til MediaArena og Bergen Media By, som er arrangør sammen med InfoMedia på Universitet i Bergen og DesignRegion Bergen, er å “økt dynamikk mellom ulike medie og teknologimiljøer” og skape nyvinning rundt videreformidling av råvarene – data.

Jeg skal være i panel med disse eminente herrene: Eirik Bugge, Essens, Olav Anders Øvrebø, Vox Publica, Sverre Andreas Lunde-Danbolt, Fornyingsdepartementet, Tor Olav Mørseth, BT, Anders Brenna, Gravemaskin.

Et av spørsmålene jeg skal stille, er hvordan vi skal få til å heve kunnskapsnivået og forståelse for datastøttet journalistikk i redaksjonene. Er det andre ting dere mener jeg bør utfordre panelet på?

Skriv en kommentar under eller send meg en “tweet” på @benteka.

Dere kan følge hva som blir sagt på Twitter om seminaret på stikkordet #bergenopen

Vist 1089 ganger. Følges av 8 personer.

Kommentarer

Jeg spurte noen av deltakerne på Bergen Open om de med en setning kan beskrive hvorfor datastøttet journalistikk er viktige. Anders Waage Nilsen (arrangør) svarte slik:

“Datastøttet journalistikk er viktig fordi vi lever i et datastøttet samfunn.”

Fin den! Noen andre?

Fra Anders Brenna via Twitter: "Datastøttet journalistikk gir kostnadseffektiv kvalitetsjournalistikk på både store og små saker. "

For å sitere Sverre Andreas Lunde-Danbolt i FAD: Noe av utfordringene er at vi mangler begrep for datastøttet innhold, med alle sine nyanser. Det gjør det vanskelig med en presis debatt. Jeg sysler med tanken på å gjennomgå begrepene i en bloggpost, og kanskje foreslå noen nye. Særlig viktig er forskjellen mellom journalistens bruk av databaserte aggregerings/filtreringsverktøy (aksess til data) og den interaktive, datadrevne presentasjonsjournalistikken (presentasjon av data) – som også inkluderer visuell historiefortelling. Grunnlaget er det samme, men her snakker vi til tider litt forbi hverandre.

Datastøttet journalistikk er viktig fordi vi lever i et stadig mer komplekst samfunn?

Flere innspill via Twitter:
@helgebirk kompleks og/eller massiv informasjon enkelt og forstålig.
@teknobloggen: Banalt og tabloid: Data er de “nye” kildene.
@Holten: Datastøtta journalistikk er viktig fordi verda er full av mønster vi som publikum treng å forklarast av kompetente formidlarar.

Her er ei fersk, datastøtta sak som sannsynlegvis sorterer under underhaldning, men faktisk er kjempeinteressant.

Kva er dei sjøldefinerte kulturforskjellane på amerikanske borgarar av ulik etnisitet – …eller: The Real ‘Stuff White People Like’. (Gizmodo)