Vulkansk interrail

Berlin – København

Hvordan ble du berørt av askeskyen fra Island?

For meg medførte det stengte luftrommet over Europa at jeg måtte kaste opp-ned på a"http://twitter.com/benteka":http://twitter.com/bentekalle mine reiseplaner. Jeg stod i Berlin og holdt et innlegg på teknologikonferansen Re:publica om Origo, A-pressen og lokaljournalistikk (foiler på Slideshare) da jeg fikk høre om den ekstreme situasjonen som lammet all flytrafikken i Nord-Europa. Flybilletten min kunne jeg se fullstendig bort fra.

Siden jeg skulle delta på Landslaget for lokalavisers årsmøte i Trondheim dagen etter, hadde jeg ingen tid å miste. Flere venner og kollegaer ble engasjert i en idédugnad for å finne den beste hjemreisen (med buss, tog eller båt), og jeg endte opp med en togbillett fra Berlin-Hamburg-København-Gøteborg-Oslo-Trondheim-Oslo. 24 timers sammenhengende reise + 6 timer til.

Toget jeg opprinnelig hadde tenkt å reise med var allerede fullbooket, det første ledige toget gikk fra Berlin 05:00 om morgenen på fredag. Den ekstra kvelden i Berlin ble en bonus fordi jeg via flere tilfeldigheter endte opp på en middag med mediekommentatoren og bloggeren Jeff Jarvis, arrangøren av Personal Democracy Forum, Micah Sifry, og EU-bloggerne Jon Worth og eurosocialiste. Jeff Jarvis har skrevet om sin mangslungne tur ut av askeskyen her. Han er å se 5.-7. mai i Bergen på Nordiske Mediedager – så sant askeskyen holder seg borte.

Underveis på turen tvitret jeg og skrev meldinger på Facebook, og fikk tips og oppmuntring fra venner i mange land. Jeg var ikke den eneste som kommuniserte underveis – statsminister Jens Stoltenberg har allerede fått mye oppmerksomhet for sin tvitring (og bruk av iPad) gjennom Europa. Innimellom semipolitiske observasjonen av vindmøller og veistandard, kunne vi lese spørsmål om mattips som disse:

Og svar fikk han:

Stoltenberg har vist en mer løssluppen Twitter-side av seg selv som har vært underholdende og interessant å følge, men når askeskyen letter og hverdagen kaller, kan vi ikke regne med samme hyppighet. Men behold gjerne den personlige tonen! Even “drittunge” Sande Roland har blogget om det samme temaet.

SVs Bård Vegar Solhjell har også vært askefast, og tvitret fra Sveits til Norge.

Som Micah Sifry sa i en tweet: “Twitter has been an incredible lifeline these past few days.” (han sitter i Zürich og venter på å komme seg til USA).

Oppturen gjennom denne lange vulkanske interrailen har vært alle de hyggelig folkene. Utenom et beruset par i Fredrikstad som stjal plassene til langveisfarende passasjerer, har folk oppført seg eksemplarisk, til tross for overfylte tog. Askeskyen har vært den store “icebreakeren”, og startet mange samtaler som kanskje ellers ikke hadde oppstått på en togreise.

Jeg rakk frem til LLAs møte en dag forsinket, og etter ca 2000 kilometer (ifølge Google maps) er jeg nå tilbake på start, i Oslo.

Hvordan var din tur? Har du tips til nettsider for å organisere hjemturen?

Her er mine bilder fra turen:

Bildeserie med 18 bilder — bla ved å trykke på pilene
Vist 1232 ganger. Følges av 6 personer.

Kommentarer

CNN ser ikke ut til å helt akseptere at det går an å styre landet via Internett:

Eg var også askefast i Berlin. Ikkje så krise for meg. I staden for å forkorte turen min, utvida eg den med ein ekstra dag til vandring rundt omkring i Berlin. Fekk tips om å ta nattoget til Lund i Sverige og derfra til Oslo. 23:01 – 17:05. Finfin tur, som eg har tatt litt bilder og skrive om i nødutgang. Her satt eg på toget og klarte nett å si Farvel Falkenberg før eg stakk videre…

Det var en god ide Herdis. Astrid og jeg sitter foreløpig rolig i Berlin enda noen dager, men jeg merker at noe har begynt å murre i bokhodet – hjemreisen altså.

Og eg kjem meg ikkje dit! Til Berlin altså. Øst-Finnmark er definitivt ikkje eit bra utgangspunkt for å komma seg noe sted. :P

Synes ikke du skal udnervurdere potensialet for – og hyppigheten av – spontane togsamtaler. Det er ikke nødvendig med en felles askesky for å komme i prat med trivelige folk når man ikke har en jetmotor innen 20 meters rekkevidde :-)

Så fine bilder, Herdis! Hva slags kamera bruker du?
Askeskyen fører til mye rart, blant annet avlysninger og økt bruk av videokonferanser (jeg leste på Facebook-profilen til Jonas Gahr Støre at han skal få besøk av Tandberg i dag tidlige for å lære mer om videokonferanser – veldig bra – husk at Skype også funker bra til videokonferanser!) Men det fører også til fine og kreative bloggposter, slik som din, Herdis.

Lykke til med hjemturen fra Berlin, Otto!

For å følge med på hva som blir sagt på Twitter om askeskyen, sjekk stikkordet #ashtag. NYTimes har et nogenlunde oppdatert kart med info om flyplasser som er åpne eller stengte.

Eg bruker ein vanleg Iphone 3gs, men har lasta ned appen Hipstamatic som analogiserer digitalbilder. Det blir veldig vakkert. Eg likar å oppdatere bloggen min på Origo uansett kor eg er via telefonen. Det gjer eg ved å importere bildestraum frå bildedelingstjenesta Brightkite via innstillingane på bloggen i Origo. Bildene dukkar opp som fine innlegg og er satt på kartet også. Då er det enkelt å vere kreativ og oppdatere bloggen sin jamleg.

Takk for tipset om Hipstamatic, Herdis, skal prøve den!

Jeg til tipse dere om Kristine Lowes gode bloggpost om VGs haikesentral og hvordan den fungerte for henne og NONA-foredragsholderen som skulle tilbake til Skotland.

iPhone-app’en iRail ble også flittig brukt av Kathrine da vi var i Berlin. iRail er en europeisk ruteplanlegger som også fungerer bra på norske ruter (NSB har ikke en egen app, men en mobil nettside. Tog er en norsk-utviklet app med info om NSB og flytoget.

Airbnb (en slags “eBay for traveling”) skal visst være et bra sted for strandede mennesker å finne husly i disse vulkantider.