10 triks for at ein Origo-blogg skal ta av

I Origo finst det over 8000 soner. Den største sona har over snart 20000 medlemmer, fleire har berre eitt medlem. Å tenne og sette fyr på aktiviteten i ei sone kan nemleg vere litt jobb, og det er ikkje alle soner som slår an heilt heller. Eg tenkte eg kunne samanfatte og liste opp nokre av dei erfaringane vi har gjort oss i løpet av åra i Origo. Kanskje det kan gjere at fleire får eit lite oppsving i sona si? Eg håper det i alle fall. Eg prøver meg på ei slags oppskrift.

Slik kan vi gå fram når vi skal starte ein fellesblogg

  1. Få med folk. Dei sonene som fungerer best i Origo, er dei som fleire deltar og skriver i. Spør gjerne folk på forhånd om det er ein god idé å starte ei sone om eitt spesifikt tema. Spør dei du allereie har noko til felles med og ein god tone samans med, og sjansen for at dei vil hive seg med aukar betrakteleg.
  2. Lag sona. Klargjer i soneomtalen kva denne sona skal handle om og skisser kva type stoff sona skal innehalde. Skriv gjerne formålet med sona og kva du ønsker å bruke den til. Vær inkluderande og hyggeleg i soneteksten.
  3. Velg riktig sonelayout. Skal det vere ei fotosone, starter du ein blogg. Er det mest kalenderarrangement, velg kalendermal. Standardmal passer veldig godt for lokale lag, organisasjonar og lokalsamfunn, men den ser fort tom ut. God tommelfinerregel å starte opp sona som blogg først. Det ser også flott ut på
  4. Lag sonereglar. Klargjer kva du vil med sona og kva miljø du vil ha. Spesifiser kva som er veldig lov, kva som ikkje er tillatt. Døme på sonereglar: reglar for Jølster (brukarskapt lokalsamfunnsone) eller retningslinjer for debatt i SA. Skriv folkeleg.
  5. Pynt opp sona. Gå inn i innstillingane og last opp eit fint bilde til banner. Du kan også få bakgrunnsbilde, endre lenketekst. Lurt å ikkje overgå deg sjølv. Prangande utsjånad kan lett skremme folk.
  6. Lag innhold Legg ut litt bilder, innlegg, kanskje aktuelle kalenderoppføringer. Få fleire med i starten slik at det ikkje ser ut som eit soloprosjekt, men ein stad kor alle kan bidra.
  7. Sett sona på kartet Gå inn i innstillingane og sett sona på kartet. Da kan det som du publiserer med ropert også havne i ei lokalavissone, på nettavisa og enda fleire kan oppdage sona.
  8. Tips lokalavisa di om sona. Dersom du vil ha omtale av sona i lokalavisa, ta kontakt med verten for lokalsona du sokner til og inviter vedkommande inn i sona. Tips gjerne vedkommande også om ekstra gode historier. Dersom ei lokalsone anbefaler sona di, abonnerer den også på det du har lyst å publisere med ropert. Det er nyttig å vite dersom du vil at fleire lokalsoner skal se innholdet (den lokalsona di sona sokner til kjem til å motta alt som er satt på kartet, og som folk vil dele).
  9. God stemning. Ta gjerne i mot nye medlemmer med ei velkomstmelding og set pris på bidrag med kommentarar i sona. Følg med på det som skjer. Blir det litt krangling, vær ekstra på vakt og moderer etter reglane som er nedfelt i sona. Dukkar det opp spørsmål til deg som er vert, svar på dei dersom du kan.
  10. Gi bra til gode bidrag. Ta vare på dei folka som bidrar og hjelper til for å lage dette nye nettsamfunnet. At du deltar i samtalar, skryter av folk i kommentarar og tomler bidrag er gode triks du kan bruke for at folk skal bli glade og få lyst til å bidra igjen. Det skapar den gode stemninga (og høyrer då kanskje inn i punkt 9, men sidan tommelen gjer oss så glade, fortjener den eit eige punkt :)

Har eg då fått meg meg alle godtriksa, eller er det noko eg har gløymt?

Sjå gjerne denne filmen om sona Mosebildeentusiastane. Der fortel Espen Systad om kvifor mosebilder og heimelaga pølser og anna dill er noko av det som “tar av” i Origo.


Og spør gjerne om det er noko du lurer på i samanheng med å få til ei levande sona. Eg (og heilt sikkert andre her i Origo) kan gjerne komme med enda fleire råd.

Vist 1356 ganger. Følges av 8 personer.

Kommentarer

Takk, Herdis !! :)

Siden jeg skriver om et tema som ikke er relatert til sted – er det da hensiktsmessing å sette sonen på kartet?

Fabulous! Skal prøve alle knepa

Madeleine og gran: så kjekt de likar tipsene. Fyll gjerne på med eigne også :)

Siden jeg skriver om et tema som ikke er relatert til sted – er det da hensiktsmessing å sette sonen på kartet?

Nei, i grunn ikkje, men det kan vere hensiktsmessig å likevel publisere med ropert og offentliggjøre bidragene. Dersom du setter bidrag på kartet (når det er hensiktsmessig), feks la oss si at man skriver eit innlegg om tv-serien Himmelblå, så er kan det vere flott å sette innlegget på kartet i Ylvingen. Då kan det havne i lokalsonene til avisene i nord – og fleire får sett innlegget. Det kan kanskje også lønne seg for deg å henge deg på dei lokalsonene som ikkje bryr seg om kartet i like stor grad, som fekst anb og Nationen sine nasjonale lokalsoner som Samfunnet.origo.no og Nettionen. Dersom du sjølv er oppført i kartet, og sokner til ei lokalsone, havner det du publiserer med ropert også i denne sona. Håper det var litt oppklarande, og ikkje meir forvirrande, Tine!

Av en eller annen merkelig grunn får jeg ikke trådene jeg starter sjøl på lokal sonene som Fjordaglimt og Bergen, sjøl om jeg bruker ropet. Jeg må skrive trådene direkte på den lokale sonen, for å få tråden på lokal sonen.F.ekspl. Fjordaglimt. Jeg har tatt det opp med vaktmesterkontoret, og Vertskapet i Fjordaglimt, Vaktmesterkontoret ber meg ta det opp med Fjordaglimt, mens Fjordaglimt ber meg ta det opp med vaktmesterkontoret.

Jeg får ikke trådene jeg starter sjøl på noen av lokal sonene jeg er medlem i, jeg må skrive den direkte på lokal sonen jeg er medlem i.

Takker for gode tips, Herdis!
Kanskje vi starter opp ei ny sone paralellt til fL!????

c.

Det høres ut som du har støtt på ein liten feil det, Stein Ove. Det er i alle fall ikkje slik Origo er bygd. Det sagt, så er det også fritt opp til lokalavisa kva dei vil ha i sine soner og kva dei kan stå ansvarlege for.

På same måte som avisene kan bestemme kva som skal stå i papiravisa, kan dei bestemme kva som skal stå i lokalsona. Derfor er det lurt å vere taktisk i forhold til korleis du nyttar roperten. Ikkje pøs ut alt du har til lokalsona kvar dag, men porsjonere ut og skriv eit innlegg som har relevans for folk sånn dann og vann. Som i den verkelege verda har folk som seier alt for mykje, alt for ofte, lett for å bli oppfatta negativt av svært mange.

Prøver å være varsom med å bruke ropet.

Åja, det med ropert-mas har ikke jeg tenkt på, men så er det jo lett å tro at alt man skriver er interessant. Lenge leve livsløgnen.

Takk for oppklaring Herdis, jeg er litt forvirra fremdeles men det begynner å klarne. Men jeg skjønner ikke hvordan man gjør dette?

det kan kanskje også lønne seg for deg å henge deg på dei lokalsonene som ikkje bryr seg om kartet i like stor grad, som fekst anb og Nationen sine nasjonale lokalsoner som Samfunnet.origo.no og Nettionen

Veldig bra at vi kan publisere både til facebook og twitter. Nå ønsker jeg meg at twitterfeeden min kan synes permanent på siden – som en slags feed – er det kanskje mulig allerede…

Ang. ropert-mas: Ein skal opp i ganske stor skala før det blir oppfatta som mas, og ein kan alltids fordele innholdet på ulike lokalsoner (ved kartplassering – dersom det er interessant for fleire å få med seg)

Nå ønsker jeg meg at twitterfeeden min kan synes permanent på siden – som en slags feed.

Jepp, det finst det fiks for. Før så hadde Twitter eigne plugger du kunne lage i innstillingene, men eg fann det ikkje gjennom eit kvikt, lite søk. Så her må det googling til dersom ingen andre her har eit svar og ei løsning?!

Sjøl om man ikke bruker ropet så får allle i kretsen din og sonene du er medlem av se det på sitt origo.

Herrlige tips, Moldøen! Vi prøver så godt vi kan å leve opp til dine 10 bud på Happy hampus :)

I tillegg har vi laget oss et ellevte bud: vi skal lytte på medlemmene og være villige til å endre på sonen (layout, faner osv) om vi får gode innspill. Tror det gir folk eierskap og tilhørighetsfølelse.

“Tommelen gjer oss så glade” – Herdis Moldøen

Happy Hampus, du! Happy Campus trur eg vi seier… Eg liker bud 11. Veldig bra å lytte til innspel som kjem på korleis sona kan funke bedre for medlemmene.

Vi bør bli flinkere å bruke tomelen opp (bra)

syns det er veldig stas at lokalavisa plukker opp alt jeg forteller fra gata vår. men det er jo ikke alle som bor på landet. min erfaring er imidlertid at uten venner er origoNO helt meningsløst hvis målet er å nå fram til noen.

som osloboer føler jeg meg alene på origo. men driver og blir litt kjent her nå.

Flott innlegg Herdis:-)

Jeg vil dele noen av erfaringene jeg har gjort meg, og som har gitt meg mange medlemmer i f.eks. Fiske-Foto.

Forrige setning er et tips i seg selv. Pass på å linke til en sone du prøver å bygge opp ved enhver anledning der det ikke vil virke helt malplassert. Ikke gjør noe nummer ut av det, men bygg inn link i den teksten du uansett ville skrevet.

Leser du et innlegg, eller ser et foto som tyder på at avsenderen kan ha interesse av temaet i din egen sone, sjekker du profilen til vedkommende og ser om det står noe der som kan hjelpe deg til å forstå om han/hun passer inn. Send ev. invitasjon og skriv en personlig velkomsthilsen i invitasjonen. Ikke vent, da glemmer du det bare..

Hvis du har skrevet et innlegg som har blitt publisert i lokalsonen til en avis og ingen oppdager/reagerer på det, skriver du selv en kommentar (du kan f.eks. utdype noe av innholdet). Systemet registrerer da at det er aktivitet, og innlegget får bedre plassering. I tillegg vil Origovennene dine se på “hjem-siden” sin at du har skrevet en kommentar.

Som ellers i livet varer ærlighet lengst. Selv om du bør være hyggelig, imøtekommende og gi respons på bidrag fra medlemmene (prioriter de nyeste) – ikke skryt noe opp i skyene om det ikke virkelig er bra! (Har noen f.eks. lagt ut et bilde av et flott motiv, men det er uskarpt: Skryt av motivet og ikke fotografiet.)

Tine- Kanskje trenges det en egen sone for Oslo, og du kan starte den? ;-)

Det finnes en lokalsone for Oslo Den tar opp i seg ting som skrives i andre soner og er kartplassert i Oslo.

Takk Sjur, for at du deler veldig gode erfaringar. Du skildrar akkurat det eg prøver å jobbe etter. Sjå folk og når ting skjer, følgje med på straumane og kva folk snakker om. Plutseleg kan eg sjå noko som fanger interessa mi, kor eg har noko eg kan bidra med, kanskje lenke opp mot soner og andre nettstadar eg kjenner til, noko som kanskje begeistrer nye til å klikke inn på lenkene. For i grunn så er det ikkje så viktig å få fart på sonene mine, det er mykje kjekkare å gleda andre og gi dei ein repons som dei vert glade for og kanskje finna fellesskap med andre i nye soner. Dersom eg er heldig, er dei interessert i andre ting eg skriv i også, eller dei begynner å finne på noko eg synes er spennande og kastar meg med på. Slik gir vi kvarandre små kick i kvardagen til kvarandre.

Takk igjen, Sjur. Du skreiv noko som fekk meg til å sette ord på noko eg ikkje har fundert heilt over før :)

Når det gjeld Oslo-sona, så finst den, men den er ikkje knytt opp mot noko avis, det er lite samhold og røkting i sona. Det er rett og slett ingen som bruker den til noko. Det er litt trist, sidan det bur så mange her, og det skjer så mykje.