Data til folket - og barnehagene

Barne- likestillings og inkluderingsministerminister Audun Lysbakken tester ut fasilitetene i Ask barnehage.

Vi har tidligere skrevet mye om offentlig data og kart og de muligheter det medfører. For litt over en uke siden hadde jeg en kommentar på trykk i Morgenbladet, Data til folket som jeg har fått mye respons på. Og siden jeg la frem en idé der som jeg har diskutert en del med kollegaene mine her i Origo, vil jeg følge den opp her med en del nye innspill.

Jeg skriver nemlig om hvordan offentlig data kunne vært brukt for å lage en nyttig tjeneste:

La meg gi et helt konkret eksempel på hvordan slike norske offentlige data kunne vært brukt: 1. mars er det frist for å søke om barnehageplass i Norge. Jeg skulle gjerne likt å se min kommune samle alle barnehagene på et klikkbart kart, ideelt sett kombinert med informasjon om kollektivtransport, reiseavstander, åpningstider og antall barn per avdeling. En enkel, men svært nyttig tjeneste for småbarnsforeldre.

Inspirasjonen hentet jeg blant annet fra denne bloggposten som vi skrev i fjor høst, Barnehagekartet Oslo kommune burde hatt, om hvordan min kollega Even lot seg frustrere over at Oslo kommune ikke plassere barnehagene i et kart slik at vi på en enkelt måte kunne finne barnehagene i vårt lokalområde. Han tok saken i egne hender og opprettet sonen Barnehager i Gamle-Oslo.

I forrige uke ble vi tipset om at Oslo kommune har plottet alle barnehagene på kartet her på Origo. Det er en bra, men nokså tynn start, og jeg håper de følger opp med flere funksjoner på disse barnehagekartene, som eksempel her fra bydel Stovner.

Her er flere reaksjoner og bloggposter om samme tema:

Fakta Først: Hva er nytten av offentlige data?
Paul Chaffey/Computerworld: - Slipp offentlig data fri

Tips om datakilder til lignende mashup’er:
Kulturminnesøk (via @Helgeastad)
Vannmiljø (via @Helgeastad)
Gravearbeid (via @Mbould)
Beta – Politisk Debatt med tilhørende Origo-sone (via @slundedan)

Har du flere ideer til nettjenester man kan lage med offentlig data, eventuelt hvordan Oslo kommunes barnehagekart kan bedres, legg igjen en kommentar.

Vist 1469 ganger. Følges av 4 personer.

Kommentarer

Jeg laget et tilsvarende kart for Tromsø for to år siden. Alt måtte geokodes manuelt….

http://www.student.uit.no/bhjelpa/boliger/barnehager/barnehager.htm

Hei, jeg får ikke kulturminnesøk-lenken til å virke! Vil forøvrig også nevne https://npdmap1.npd.no/website/NPDGIS/viewer.htm som et godt eksempel på frie statlige data. En annen samling mer eller mindre gode prosjekt finnes her: http://demo.geodata.no/N2/applikasjoner/kundeeksempler/norske.aspx

@Helge, da har jeg fikset lenken til kulturminnesøk. Takk for tips om data fra Oljedirektoratet og Geodata.
@Harald, du og Even her i Origo har tenkt likt! Tipset du Tromsø kommune om kartet? Kanskje de er interessert i å utvikle det videre? Det burde de være.

Et lite apropos til denne debatten – jeg leser i Ivar Johansens blogg
at “et flertall i bystyret sa nei til mitt forslag om at kartinformasjon hos Plan- og bygningsetaten skal være gratis tilgjengelig for publikum.”

Jeg kunne godt tenke meg å vite hva som er hovedbegrunnelsen for det vedtaket.

Jeg har bare sett en argumentasjon; økonomisk.

se her:

Det koster ingenting å lagre ei kartfil hvis kommunen selv er opphavsmann til datasettet.
Å konvertere den til et format enn det kommunen bruker som kan benyttes av flere (fra Shp til f.eks. KML) vil garantert noen innbyggere i teknologihovedstaden ta på seg. Dessuten gir offentleglova rett til å kreve dataene utlevert.

Å si at en konverting ikke koster, er som å si at et menneske ikke er verdt lønna si. Noen må skrive kommandoene, og de folka tar vanligvis betalt.