Om teknopolitikk og nettdugnad på PDF-konferansen i Barcelona

Torre Agbar i Barcelona, åstedet for den første europeiske PDF-konferansen.

Hva får man når man samler nettaktivister, politikere, forskere, mediefolk, hackere, organisasjonsfolk og konsulenter fra hele verden for å snakke om hvordan teknologi endrer politikken i et gigantisk tårn i Barcelona?

Utrolig mange fine og inspirerende samtaler som kanskje ender opp i en ny, fantastisk nettside, en politisk kampanje som skiller seg ut fra andre, flere tusen ekstra i innsamlede midler for en organisasjon eller en ny politisk stjerne. Om ikke annet har tusenvis av businesskort skiftet hender.

Jeg har denne helgen vært på Personal Democracy Forum i Barcelona, en konferanse om samspillet mellom teknologi og politikk. Fra Norge bidro også Sindre Fossum Beyer, politiske rådgiver for Jens Stoltenberg, og Heidi Lunde Nordby (borgerredaktør i ABC Nyheter og bloggerenVampus).

Alle de ledende aktørene i techpolitikk-sfæren var der: MySociety, Wikileaks, Meetup.com, Sunlight Foundation, Farmsubsidy, Barack Obamas webstrateger, og to politikerer skilte seg ut med ordentlig teknopolitikere: nederlandske Marietje Schaanke som er medlem av Europaparlamentet, og den britiske parlamentsmedlemmet Tom Watson.

Å skulle oppsummere en slik konferanse er håpløst, men jeg tar med noen av mine hovedpoeng. For de av dere som ønsker å kikke på kommentareren som ble skrevet på Twitter underveis, så er pdfeu hashtagen å følge. Jeg tvitreret også fra konferansen.

- Gi folk verktøy til selvorganisering – det var hovedbudskapet fra Scott Heiferman, en av grunnleggeren av meetup.com. Hos Meetup kan folk arrangere treff for andre likesinnede. Hver dag blir det arrangert mellom 3000-5000 meetups i hele verden (bla Oslo) og hver måned bruker 6 millioner mennesker dette sosial verktøyet. Meetup ble også flittig brukt av Barack Obamas valgkampanje og tilhengere.

Et av det mest brukte ordene på meetup er ”Let’s” (La oss): La oss starte et treff for fjellsykling i Barcelona. Eller La oss starte et møte for hackere i London. Et annet flittig begrep er DIH, som betyr Do It Home (lignende DIY – Do It Yourself). Mange mødregrupper bruker begrepet for å arrangere meetups for å pusse opp hverandres baderom eller organisere grasrotgrupper for et politiske formål.

Vi er alle oversvømmet av informasjon, men som Heiferman sier, ”informasjon er ikke alt, informasjon krever også handling”. Det er det selvorganiseringen handler om. Og vi har bedre muligheter til å drive nettdugnad (collaborate) nå enn noen gang før.

Det er også en av hovedtankene bak Origo – gi folk verktøy til å komme sammen – da vil spennende ting skje. Når jeg skal forklare utlendinger med en setning hva Origo er, bruker jeg ofte å si at det er som Ning.com, men i tillegg har vi et samarbeid med 50 aviser. En annen måte å forklare Origo på er å kombinere Ning, Meetup, Wordpress, og mikse dem med det norske begrepet dugnad og 50 lokal og regionalaviser, så skjønner du hva vi holder på med.

Heiferman brukte et godt sitat fra filosofen Alexis de Tocqueville:
”In democratic countries – the knowledged of how to combine is the mother of all knowledge”

Passende nok har Heiferman omskrevet det til:
”The technology of how to combine is the mother of all awesomeness”.

Bildeserie med 6 bilder — bla ved å trykke på pilene
Vist 1231 ganger. Følges av 1 person.