Gratis kart til "personlig bruk"

Statens kartverk slapp i dag tidlig en stor nyhet – gratis karttjenester for land og sjø! Gratulerer til Kartverket for denne beslutningen som mange i Norge har ventet på. Vi har tidligere skrevet om behovet for bedre tilgjengeliggjøring av offentlig data, Hvor offentlig er offentlige data.

Kart fra Statens Kartverk

Det er altså land og sjøkart som nå “frigjøres”, dvs. at man kan velge mellom å bruke norske kart vs. Google Maps, som svært mange bruker i dag. I mange tilfeller vil Kartverkets kart ha mange flere detaljer (topografiske, eiendomsgrenser, turstier, etc). Kom gjerne med innspill på andre forskjeller mellom Google Maps vs. Kartverket.

Det er viktig å få med seg at Kartverket bare frigir de grafiske flakene som man kan lage nettbaserte kart av og ikke en hel infrastruktur med webkomponenter og javascript APIer. En spennende ting å følge med på her er hvor lang tid det tar før noen tar på seg å lage akkurat dette og gi det bort til andre som trenger det. Kartverket oppfordrer til å “vær kreativ og bruk kartene våre til å utvikle nye spennende tilleggstjenester!”

Men når man begynner å finlese vilkårene Kartverket stiller, er det lett å bli forvirret. Hva betyr det at “Tilgangen gjelder for personlig bruk av tjenester for visning av kartbilder”?
VG mener at det betyr at du må være en privatperson eller en ideell forening for å bruke kartene, Christine Hafskjold i Teknologirådets blogg er uenig i den tolkningen; “Så vidt jeg kan se ut fra vilkårene, så kan hvem som helst bruke kartene i sine applikasjoner, men det må være en tjeneste som er rettet mot personlige brukere”.

Vi gleder oss til disse avklaringene. Da vi begynte med Origo 2006 kjente vi lite til norsk praksis når det kom til kartdata og ble både overrasket og frustrerte da vi forstod hvordan salget var organisert gjennom Statens Kartverk, Norsk Eiendomsinformasjon, forhandlernettverket og modeller som insisterer på betaling per klikk. Med EUs “INSPIRE”-direktiv og implementasjonen av dette i lovverket for Geodata burde Statens Kartverk uansett gjort denne informasjonen direkte tilgjengelig mot betaling i en eller annen form for nettbutikk. Dette tiltaket er jo faktisk bedre enn dette, men som nevnt er det fortsatt uklart hvem det er bra for.

Vi er ikke sikker på hva det betyr og oppfordrer Kartverket på det sterkeste å klargjøre vilkårene frem mot kartene frigis 1. desember. Vi har også foreslått at Kartverket burde opprette en blogg der de svarer på en del av spørsmålene som nå svirrer. I dag tidlig har Pål Kristensen fra Kartverket svart på en del spørsmål via Twitter.

Her kan dere se hva folk har skrevet om frislippet av kartene på Twitter i dag.

Dersom du er interessert i dette temaet, bli med i sonen Offentlig data her på Origo.

Andre som har skrevet om Kartverkets frislipp:

NRKbeta
BærumBeta
Digi
Vox Publica

Bente Kalsnes / Even Westvang

Vist 1810 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Så moro. Dette er en nyhet mange vil bli glade for. Gleder meg til vi får kartverkskart på Origo.

Kommer seg… Men litt igjen før “det folket har betalt for er folkets eiendom”, som man har i USA. På geografistudiet i Bergen måtte vi bruke amerikanske digitale kartdata over Norge (gratis) fordi Statens kartverk krevde 7500 kr/blad for sine.

Asbjørn, slik vilkårene er nå, er det ikke sikkert vi kan ha kartverkskart på Origo… Det kommer an på hvordan “personlig bruk” blir definert.

Mekonnen, godt poeng! Vet du forresten om geografi-miljøet i Norge har engasjert i seg i debatten og om det er gode blogger/nettsider vi må følge med på?

Uansett, det er spennende se hvordan Kartverket presiserer vilkårene sine – de har skrevet litt mer om det siden nyheten kom ut.

Jeg fikk en interessant kommentar på Twitter i forrige uke som jeg vil trekke fram.
@satrevik skriver at “Nøkkelen er vel at vi alt har betalt kartene og derfor bør ha tilgang til dem, men ikke nødv. har rett til tjene penger på dem.”
Han utdyper: “Litt som at jeg har rett til å bruke byens offentlige park, men ikke uten videre kan sette opp en pølsebod der.”

Dette er jo beskrivelsen av et offentlig gode (alle kan bruke det samtidig, og man eksluderer ikke andre ved å bruke godet), som forsåvidt er greit nok. Men hvordan vil Kartverket forholde seg til kommersielle aktører?
Dagens betalingsmodell (jo mer brukt kartene er (jo flere klikk), jo dyrere blir det for selskapet som bruker dem) oppfordrer ikke til bruk av norske kart. Det bør endres i Kartverkets nye satsning. Håkon Wium Lie i Opera argumenterer for at flesteparten av offentlige kart bør være gratis.