Jentene snakker om de raske guttene

Det er ingen ukjent sak at gutta holder foten hardere på gasspedalen enn jentene. Unge gutter kjører råere enn jenter, og dør også i flere trafikkulykker enn jenter.

Foto: annia 316, Flickr, CC

Trygg Trafikk prøver å redusere den stygge dødstallene ved å gjøre en ny vri, nemlig å snakke med de kvinnelig passasjerer – på nett.

For tredje året på rad har Origo et samarbeid med organisasjonen om nettsiden Jentenes. Tanken er å henvende seg til jenter og oppfordre dem til å si ifra om grisekjøring. De siste ukene har 24.000 jenter født i 1993 fått et brev i posten om kampanjen, og mange av dem deltar nå i debattene på Jentenes.no, som er lukket med alderbegrensning via Origos sjekk mot Folkeregisteret. Dette er det tredje kullet som blir invitert med på nett for å snakke om trafikksikkerhet, og på Jentenes.no skriver 16-åringene om ting som opptar dem, som ofte er lokale tema.

Målet med aksjonen er ikke at jentene skal ta ansvar for guttenes kjøring, men at de skal ta ansvar for seg selv, forteller Carina R. Ophus i Trygg Trafikk til Origo.

En undersøkelse foretatt i 2007 viser at jentene som har vært med på aksjonen føler de har blitt flinkere til å si nei til råkjøring. Hele 88 prosent har sagt ifra til sjåføren om kjøring de ikke liker, og 86 prosent sier de har lært mer om hvordan de som passasjerer kan påvirke sjåføren.

Vist 544 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Vel er menn og gutter ofte grisebilister, men jeg ser oftere at unge jenter går disse en høy gang.

Det er mulig det, Yngve, men du skal ikke se bort fra at jentene også blir mer hensiktsfulle sjåfører ved å lære å ta ansvar for seg selv i trafikken.

En kan jo håpe, men jeg tviler på at dette hjelper. Det bekreftes heller ikke av mine personlige erfaringer. Hvorfor skulle det å ta ansvar for seg selv i trafikken virke annerledes på gutter enn på jenter?